Tuesday, May 7, 2013

Ny bussförbindelse mellan Ekerö och Flemingsberg

– SL kommer inom kort få ett uppdrag att undersöka möjligheterna för att starta en ny snabbussförbindelse mellan Ekerö och Flemingsberg som använder färjetrafiken vid Ekeröleden. Om SL-trafiken börjar använda vägfärjan för busstrafiken kan restiden förkortas med upp till 50 minuter enkel resväg, säger Karl Henriksson (KD), Trafiknämnden, Stockholms läns landsting med anledning av att Alliansens budgetförhandlingar för 2014 är färdiga.

– Det är orimligt att låta resenärerna från Ekerö fortsätta att ta omvägen över Brommaplan och T-centralen när de ska ta sig 10 kilometer till Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, som är en av Stockholmsregionens största arbetsplatser, anser Karl Henriksson.

– Med en direktbuss mellan Ekerö och Flemingsberg gör vi Stockholms län lite rundare och kollektivtrafiken mycket smartare. Vi skapar en ny direktförbindelse till en viktig målpunkt, men också nya bytesmöjligheter, konstaterar Karl Henriksson.

Fakta:
Färjetrafiken mellan Ekerö och Slagsta är en betalfärja som Trafikverket driver på uppdrag av Ekerö kommun. Ekerö kommun har erbjudit SL att avgiftsfritt resa med SL-bussar ombord på vägfärjorna.

Avståndet mellan Ekerö centrum och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge via vägfärjan är omkring 10 kilometer. Avståndet mellan Ekerö Centrum och Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge via Brommaplan och Stockholm är omkring 32 kilometer.

Flemingsberg är en viktig målpunkt i kollektivtrafiken. Förutom Karolinska Universitetssjukhuset finns även ett stort universitetscampus med Södertörns Högskola, Karolinska Institutet och Kungliga Tekniska Högskolan samt en mängd andra arbetsplatser. Dessutom är Flemingsberg en viktig bytespunkt till pendel-, regional- och fjärrtågstrafiken.

No comments: