Thursday, December 27, 2012

Bygg blå linje till Skarpnäck

Kristdemokraterna vill föra över tunnelbanans Skarpnäcksgren från grön linje till blå i samband med att den blå linjen förlängs från Kungsträdgården till Nacka.

– Det är en smart och kostnadseffektiv lösning för att öka kapaciteten för tunnelbanan till Hagsätra, Farsta och Skarpnäck med upp till 50 procent när vi ändå gör jätteinvesteringen med tunnelbana till Nacka. Det gör att tågen i rusningstid kan gå i treminuterstrafik i Söderort, säger Karl Henriksson (KD), ersättare i trafiknämnden i Stockholms läns landsting.

– Med ökad turtäthet i tunnelbanan skapas förutsättningar för fler bostäder och arbetsplatser i Söderort. Stockholms län växer med nästan 40 000 invånare per år och en viktig del för att möta behoven är självklart att utveckla och förtäta i de södra stadsdelarna, säger Erik Slottner (KD), ledamot i stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad.

Fakta: På tunnelbanans gröna och röda linjer är passagerarantalet i rusningstid nära kapacitetstaket. På grön linje ska tre olika linjer samsas på samma spår norr om Gullmarsplan, vilket begränsar möjligheten att köra tät trafik till Skarpnäck, Farsta strand och Hagsätra. För blå linje pågår planeringen av en förlängning från Kungsträdgården. Från en planerad ny tunnelbanestation i Hammarby sjöstad är det bara mellan 1 och 2 km till såväl Gullmarsplan som Hammarbyhöjden. Om linjen till Skarpnäck istället blir en blå linje och fortsätter till Hjulsta eller Akalla via den planerade förlängningen mellan Kungsträdgården och Hammarby sjöstad kan kapaciteten för tunnelbanan till Hagsätra, Farsta strand och Skarpnäck öka med 50 procent. Med en förhållandevis begränsad tilläggsinvestering kan den samhällsekonomiska nyttan av investeringen i förlängningen av tunnelbanan till Nacka höjas väsentligt.

Åtgärder mot benskörhet

Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting vill att samtliga vårdcentraler ska börja mäta frakturrisk med internetverktyget Frax.

Att primärvården måste ta en mer aktiv roll för att identifiera och behandla benskörhet är tydligt i ljuset av att Sverige är sämst i Europa på att behandla denna sjukdom. Vårdcentralerna är vår primära chans att fånga upp personer som är i riskzonen för frakturer.

Primärvården i Stockholm bör stimuleras att använda Frax hos alla patienter som misstänks ha osteoporos, för att avgöra om man behöver gå vidare med bentäthetsmätning och medcinbehandling samt medicinanvändningsuppföljning.

Även om Stockholms läns landsting kan dra nytta av Frax för att identifiera fler bensköra är det viktigaste att det bli fler allmänläkare. Då skulle läkarna hinna träffa fler patienter och ställa frågorna ordenligt till alla i riskzonen.

Fakta:
Frax är ett internetbaserat verktyg som räknar ut risken för benbrott genom att läkaren fyller i tolv olika kriterier om patienten i ett internetbaserat formulär,

∙ Räknar ut den procentuella risken för en större benfraktur eller en höftfraktur på tio års sikt.

∙ Väger samman tolv faktorer: ålder, kön, vikt, längd, tidigare fraktur, kortisonanvändning, reumatoid artrit, rökning, alkoholintag, sekundär osteoporos, höftfraktur hos förälder, bentäthet.

∙ Har tagits fram av WHO och anpassats för olika länder.


Sunday, December 23, 2012

Grön + Blå = sant

För över Skarpnäcksgrenen på blå linjen

Svenska Dagbladet
23 Dec 2012

Eftersom Stockholmsregionen årligen växer med omkring 40 000 nya invånare varje år behöver en ny våg av tunnelbaneutbyggnad påbörjas samtidigt som kollektivtrafiken moderniseras och anpassas för att matcha framtidens resandebehov. Nytt signalsystem,...read more...

Tech Tags:

Karl Henriksson och Erik Slottner presenterar idag Kristdemokraternas idé kring tunnelbanan mot Nacka.

Saturday, December 22, 2012

100 män kan få längre liv


100 män kan få längre liv
Dagens Nyheter Weekend
22 Dec 2012


Stig Nyman (KD) ger besked att alla som behöver Zytiga nu slipper betala ut egen ficka.

read more...

Tech Tags:

Friday, December 21, 2012


Cancerläkemedlet Zytiga ges nu till patienter

Tidigare i höstas försvarade Stig Nyman beslutet att landsting inte använde sig av cancerläkemedlet Zytiga på grund av frågetecken kring dess effektivt i förhållande till sin kostnad. Tack vare denna hållning har nu läkemedlesbolaget nu avsevärt sänkt kostnaden och snart kommer läkemedlet börja användas i Stockholms läns landsting, till nytta för både patienter och skattebetalare.

Thursday, December 20, 2012

Kristdemokraterna och Alliansen räddar ME-mottagningen


ME-mottagningen på Danderyds sjukhus tar nu åter emot remisser till Danderyds sjukhus. Projektet har fått förlängt förordnande samt sju miljoner extra under 2013. Utvärdering av projektet planeras hösten 2013, så besked om ett eventuellt permanentande dröjer. Kristdemokraterna fortsätter självklart att verka för att en permanent specialistmottagning med biomedicinsk inrättning ska etableras.



Friday, December 14, 2012

Städning på sjukhusen. . .igen

Ny artikelserie har under några dagar figurerat i DN med städningen på sjukhus som fokus. En synnerligen angelägen fråga, som måste få en lösning. Enligt rapporteringen är det ett ynka fåtal som lever upp till mer eller mindre självskrivna regler. Socialministern, Göran Hägglund, lyfter fram McDonalds restaurangstädning som en förebild. För ca 35 år sedan arbetade jag som hotellchef. I den branschen städas dagligen och efter varje gäst. Otänkbart att hälsa gäster välkomna till smutsiga hotellrum. Jag undrar vad det är som gör att städningsfrågan för sjukhus dyker upp som ett problem. Hur svårt kan det vara? Två skall-krav föreslås: Håll rent! Håll bakteriefritt!

Vårdrelaterade infektioner är ett gissel. Att eliminera förekomsten bör vara ett mål, att minimera en daglig uppgift.

Intressant möte
För kort tid sedan mötte jag Lars Lööw, som nu är vd i Peritos Ungdomsrekrytering. Jag mötte Lars för flera år sedan när han var Handikappombudsman. Lars har en intressant bakgrund för sitt nuvarande uppdrag. Läs gärna mer på [ http://www.peritos.se ]www.peritos.se . Att finna lösningar på arbetsmarknaden för personer med funktionsnedsättning är angeläget. Jag hoppas, att Peritos vinner framgång med sitt speciella koncept.

Stig Nyman, äldre- och forskningslandstingsråd

Ett tänkvärt citat:
“It is not enough to do your best; you must know what to do, and then do your best. “
W. Edwards Deming


Samarbetssorgligt av Rohdin


– Våren 2012 förhandlades förslaget om att en enda entreprenör skulle få ta över hela ansvaret för skärgårdstrafiken inom ramen för Alliansen i Trafiknämnden. Det viktiga för Kristdemokraterna har hela tiden varit skärgårdsbornas tillgång till bra och behovsanpassad skärgårdstrafik, vilket vi nu med råge uppfyller när vi delar in skärgården i regionala upphandlingsområden säger Michael Stjernström (KD), gruppledare för Kristdemokraterna i trafiknämnden.

– Beslutsförslaget som nu lagts fram av VD är i linje med den kompromiss Alliansen kom fram till i våras och att Lennart Rohdin (FP) så kraftfullt kräver ordförandes avgång påverkar onekligen samarbetsklimat i Trafiknämnden negativt avslutar Michael Stjernström.

Wednesday, December 12, 2012

Mer väder

Landstingets trafiknämnd  beslutade igår om att förbättra hållplatsmiljöerna för SL:s resenärer. Trafikförvaltningen har nu att uppföra 1 000 nya väderskydd fram till 2014. Kristdemokraterna har länge drivit på i denna fråga och vi ser det som viktigt att kollektivtrafikens miljöer är trygga och säkra och skyddade. Beslutet igår innebär att 500 nya väderskydd om året och cirka 150 upprustningar kommer utföras.

VIP-kunder



Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting inför inte bara VIP-kort för äldre i vården utan även i trafiken.

Väderskydd i radio

Lyssna: Stockholmsnytt 20121211 16:30

Michael Stjernströms initiativ kring väderskydd för pendelbåtsresenärerna uppmärksammans i Radio Stockholm.

Tuesday, December 11, 2012

Pendelbåtstrafiken får väderskydd


– Pendelbåtstrafiken på Stockholms inre vattenvägar har blivit en succé. Oberoende av snökaos eller regnoväder går pendelbåtstrafiken. Dock drabbas resenärerna ändå hårt av både snö, regn och blåst eftersom det i dagsläget inte finns några väderskydd för pendelbåtsresenärerna, säger Michael Stjernström, gruppledare (kd) Trafiknämnden, Stockholms läns landsting.

– För att ge de som reser med pendelbåt samma goda service som övriga resenärer fattar idag Trafiknämnden beslutet att utrusta kajplatser för pendelbåtstrafik med väderskydd, fortsätter Michael Stjernström.

Michael Stjernström
– Genom att utrustas Stockholms kajer med väderskydd får pendelbåtstrafiken långsiktiga förutsättningar att utvecklas, avslutar Michael Stjernström.

Att bättre nyttja Stockholms inre vattenvägar för en snabb och smidig kollektivtrafik är en del av Kristdemokraternas vision för stockholmsregionen.

Monday, December 10, 2012

Traditioner

Städbehov

Dagens Nyheter 10 Dec 2012
Dagens artikel i DN rörande sjukhustoaletternas renhet upprör mig i min roll som patientsäkerhetslandstingsråd. Det enda sjukhus som får godkänt på sina städmetoder, utbildning av städ- och vårdpersonal och kvalitetskontroller är St. Göran och Södersjukhuset.

Allliansen har tidigare påtalat för Danderyds sjukhus och Karolinska sjukhuset i Solna/Huddinge att de måste redovisa bättre hur de lagt upp städningen och för att säkra en hög kvalitet på städningen. Då det initiativet inte visat sig vara tillräkligt, kommer vi Kristdemokrater nu pröva möjligheterna för att återinföra städning utförd av egen personal på dessa våra landstingsdrivna enheter säger Stig Nyman landstingsråd för Kristdemokraterna.

Friday, December 7, 2012

Last line of defence

Det lanseras nu ett läkemedel vid namn Zinforo som enligt uppgift kan sättas in mot flera vanliga bakterietyper och elaka MRSA-typer.

Enligt ett pressmeddelande från läkemedelsföretaget har Zinforo utvecklats för att sättas in mot flera vanliga infektionsframkallande bakterier, som till exempel gula stafylokocker, inklusive MRSA. Den stora spridningen av "superbakterier" som är resistenta mot annan antibiotika är ett växande problem och istället för att vara enbart glada över att Zinforo nu finns ska vi snarast se det som den sista försvarslinjen. Jag kommer inom ramen för Kristdemokraternas digra patientsäkerhetsengagemang se till att preparatet används mycket restriktivt. Arbetet med resistens är en kamp vi inte får förlora.

Läs mer om vad vi redan gjort inom Strama här.

Stig Nyman (KD)
Äldre- och forskningslandstingsråd

Thursday, December 6, 2012

Open Lab


Stockholms läns landsting har ett samarbete med Stockholm stad, Karolinska Institutet, Länsstyrelsen i Stockholms län, Kungliga tekniska högskolan, Stockholms universitet och Södertörns högskola. Syftet med samarbetet är att skapa ett gemensamt forskningsforum för att bland annat kunna analysera och hitta lösningar på komplexa och stora vård- och samhällsproblem.

Lokalerna komer finnas på KTH och beräknas komma igång under 2013.

Förseningar uteblir med Sjövägen!

Det finns pendlare som inte berörs av det pågående snökaoset i Stockholm, och det är de som nyttjar Sjövägen mellan Lidingö, Nacka Strand och Nybrokajen. Båtarna går detta år som tidigare år oavsett väder, vind och is. Sjövägen har tillkommit på initativ av Kristdemokraterna i landsitnget och är ett samarbete mellan företag och kommuner runt Saltsjön. Får vi som vi önskar kommer snart fler båtlinjer att trafikera Stockholms inre vattenvägar!

Tuesday, December 4, 2012

Patienterna i Stockholm har råd med läkarbesöken

Enligt International health policy survey för 2011 anser sig 96 % av patienterna i Stockholm ha råd att besöka läkaren. Endast 4 % hade under 2011, på grund av kostnaden, valt att inte besöka en läkare trots att de hade ett medicinskt problem?
 
Vårdval Stockholm är alltså inte bara tillgänglighetssuccé utan även ett system som ha rätt avgifter.
 
Det är patientens behov av omsorg och vård som styr och inte företagsekonomiska kalkyler där mänskligt lidande anses vara förlustbringande.
 
Utan att minska marginalerna för landstinget och omöjliggöra framtidssatsningar, anser patienterna idag att de betalar ett rimligt pris för tillgänglig vård och en förbättrad hälsa.
 
 
Fakta:
I Sverige och ytterligare tio länder genomförs årligen undersökningen The Commonwealth Fund International Health Policy Survey (IHP-studien).
Studien bygger på telefonintervjuer som omfattar flera olika aspekter på hälso- och sjukvårdssystemet.
Studiens målgrupp, sicker adults, är personer som uppfyller något av följande kriterier:

  • Anser sig ha dålig eller mycket dålig hälsa
  • Har fått medicinsk vård för någon allvarlig eller kronisk sjukdom, skada eller funktionsnedsättning det senaste året
  • Har vårdats på sjukhus någon gång under de senaste två åren
  • Har genomgått en operation någon gång under de senaste två åren
  • Studien har i Sverige genomförts av Ramböll Management Consulting.

Monday, December 3, 2012

Framtidens vård

Hanne Kjöller ger sig idag på att besvara frågan om hur vi ska klara framtidens vård. I Stockholms läns landsting så möter vi väl upp de krav som ställs. Sedan 2009 så har Hälso- och sjukvårdsnämndens kostnader ökat med 3,7 % årligen. Detta samtidigt som Stockholms län har ökat med i runda slängar 35 000 invånare per år. Med andra ord har vi lyckats bryta den tidigare trenden med skenande sjukvårdskostnader. En anledning till att Kristdemokraterna och övriga Alliansen lyckats med detta är våra olika vårdvalssystem. Nuförtiden utförs de allra flesta knä- och höftoperationer utanför de stora akutsjukhusen. Resultatet har blivit att köerna, som inte bara drabbar patienter, utan även skattebetalarna, har försvunnit. Samtidigt är varje operation idag 23 % billigare. Vårdval är alltså en viktig förklaring till att vi fått bukt med kostnadsökningarna inom vården.

Hanne Kjöller har dock helt rätt i att primärvårdens kostnader har ökat, det är en naturlig följd av att fler söker vård inom primärvården, men det handlar inte huvudsakligen om en överkonsumtion av vård. Tvärtom har den största ökningen skett bland människor i utsatta områden, som tidigare inte har fått vård, trots reella vårdbehov. Många utmaningar återstår, inte minst att se till att få ned väntetiderna på akutmottagningarna, men vårdval är ett verktyg att komma till rätta med problemen, och inte en orsak, som ibland lyfts fram i debatten.