Friday, May 25, 2012

Fortsatt geriatrisk vård i Nynäshamn


I utvecklingen av den geriatriska vården kommer gör Alliansen stora investeringar i fler vårdplatser och detta kommer att vara koncentrerat till sjukhusen i Stockholms län. Samtidigt är det viktigt med geriatrisk vård nära hemmet – därför upphandlas nu Nynäshamnsgeriatriken separat med en hundraprocentig kvalitetsupphandling. Det bestämdes på onsdagens Hälso- och sjukvårdsnämnds sammanträde.

- Vår utgångspunkt är att erbjuda en hög kvalitet i sjukvården till alla patienter i hela länet. Det är viktigt att patienter och anhöriga känner en stor trygghet i kvaliteten och tillgängligheten i den geriatriska vården, därför ökar vi kvalitetskraven samtidigt som vi behåller geriatriken i Nynäshamn, säger Filippa Reinfeldt (M).

- Alliansen fortsätter att stärka vården och i och med dagens beslut kan Nynäshamn fortsatt ha geriatrisk vård av hög kvalitet. I framtiden kommer alltmer vård att föras över från akutsjukhus till geriatriska kliniker och då kommer det vara mycket viktigt att fler geriatriska kliniker behåller en hög kompetens för att ta hand om dessa patienter, säger Stig Nyman (KD)

Bakgrund:
 Geriatriken i Nynäshamn är ett av fyra objekt som upphandlas: Löwetgeriatriken, Brommageriatriken, Nackageriatriken och Nynäshamnsgeriatriken.

Strukturersättning betalas ut. Detta för att kompensera små verksamheter som annars får höga kostnader i förhållande till få patienter. Nynäshamnsgeriatriken och Löwetgeriatriken ges 6 miljoner vardera i strukturersättning och Nacka får 4,5 miljoner.

Målgruppen utökas. Åldersgränsen 65 år har tagits bort och målgruppsbeskrivningen har mer fokus på patientens behov av geriatrikens arbetssätt och kompetens. Dessa patienter får idag sin vård på akutsjukhus trots att det inte är rätt vårdnivå.

Tilläggsuppdrag för stöd i den lokala vårdkedjan för demens vid minnesmottagning föreslås ingå i det nya uppdraget. Detta blir således en permanent del av uppdraget.

Kompetenskraven skärps. Minimikrav på antal läkare med specialisttjänstgöring per klinik. Förut fanns bara krav på att tillhandahålla utbildningsplatser inom detta. Vårdgivaren ska nu dessutom tillhandahålla dietist samt ha tillgång till farmaceutisk kompetens och därtill arbeta noggrant med patientsäkerheten. Detta förutom de krav som finns kvar sedan innan på specialistutbildad sjuksköterska, läkare med kompetens i palliativ vård, sjukgymnast, arbetsterapeut, kurator, logoped och psykolog.

Viten utgår vid bristande inrapportering och ej fullgjord utlovad kvalitet enligt anbudet.


Thursday, May 24, 2012

Utökad pendelbåtstrafik på de inre vattenvägarna

Waxholmsbolaget flyttar upp på land
Anders Sundström

anders.sundstrom@dn.se
Båttrafik
Dagens Nyheter
24 May 2012

○ Skärgårdstrafiken som DN berättat i flera artiklar förändras och samordnas mer med kollektivtrafiken på landbacken. En förändring blir med stor sannolikhet att Waxholmsbolaget blir av med sitt ”bryggläge” på Blasieholmen vid Nybroviken. SL:S nye vd...read more...

Tech Tags:
 
– Genom att samordna SL och Waholmsbolaget fullt ut kan kollektivtrafiken förbättras och kostnaderna för lokal- och administration minska . Samtidigt kan mer pengar satsas på flera nya pendelbåtslinjer. En utbyggd pendelbåtstrafik skapar nya och snabbare resvägar för resenärerna, säger Karl Henriksson (KD).

– Stockholm är en stad byggd på vatten. Nu är det dags att vi på allvar börjar använda de inre vattenvägarna till effektiv kollektivtrafik. SL behöver därför starta flera pendelbåtslinjer både i Saltsjön och på Mälaren, Trafiknämnden, fortsätter Karl Henriksson
.
– För att framtidens pendelbåtstrafik ska bli attraktiv måste pendelbåtstrafiken bli en integrerad del av SL:s verksamhet med gemensamt biljettsystem, resegaranti och trafikinformation. Även kopplingen mellan pendelbåtstrafiken och övrig kollektivtrafik måste förbättras genom exempelvis att Nya Slussen fullt ut anpassas för pendelbåtstrafik, avslutar Karl Henriksson.

Fakta:
Kristdemokraterna föreslår fyra nya pendelbåtslinjer:
1 Slussen – Nacka Strand - Telegrafberget – Frihamnen – Ropsten
2 Slussen – Nybroviken
3 Nybroviken – Fotografiska museet
4 Ekerö – Gröndal - Slussen

Tuesday, May 22, 2012

En förbättrad båttrafik i Skärgården


– För att förbättra Skärgårdstrafiken beslutar vi i Trafiknämnden idag att genomföra upphandlingarna av Skärgårdstrafiken. Bl.a. kommer en ny nord-sydlig förbindelse att starta på prov under sommaren 2014, säger Karl Henriksson, (KD)

- Genom att ta ett helhetsgrepp över skärgårdstrafiken kan den bli mer effektiv och bättre tillgodose resenärernas önskemål, fortsätter Karl Henriksson.


Tuesday, May 15, 2012

Välkommet förslag

Jag välkomnar Stefan Carlssons förslag till myndighetsreform inom vård- och omsorgssektorerna, som jag läser om på DN-debatt idag. Jag väljer att fokusera mer på vad som kan bli framtiden snarare än ”beklaga” nedläggningen av t.ex. Socialstyrelsen.

Anslaget ger mig intryck av en strävan efter bättre effektivitet i de statliga stöd- och granskningsfunktionerna. Dagens splittring på dussinet myndigheter är inte hälsosamt vare sig för dem själva eller de myndigheter och verksamheter, enskilda eller medarbetare som skall försöka nyttiggöra myndigheternas kompetens.

En annan angelägen reform, som inte fanns i Stefan Carlssons utredningsdirektiv, är en departementsreform. Jag ser fram emot etableringen av ett Hälsodepartement, som jämfört med Socialdepartementet i dagens ordning, har lämnat Systembolaget till Näringsdepartementet och pensionerna till Arbetsmarknadsdepartementet. I samma andetag knyts det medicinska forsknings-, utvecklings- och utbildningsansvaret till Hälsodepartementet, det som idag ligger i Utbildningsdepartementet.
 
Stig Nyman (KD)
Äldre och forskningslandstingsråd

Ny bussförbindelse mellan Ekerö och Flemingsberg


– SL behöver inrätta en ny snabbussförbindelse mellan Ekerö och Flemingsberg som använder färjetrafiken vid Ekeröleden. Om SL-trafiken börjar använda vägfärjan för busstrafiken kan restiden förkortas med upp till 50 minuter enkel resväg, säger Michael Stjernström, gruppledare (KD), Trafiknämnden, Stockholms läns landsting.

Det är orimligt att låta resenärerna från Ekerö fortsätta att ta omvägen över Brommaplan och T-centralen när de ska ta sig 10 kilometer till Flemingsberg, som varje dag tar emot 10 000-tals anställda, studenter och patienter till Karolinska sjukhuset i Huddinge, fortsätter Michael Stjernström.

När Förbifart Stockholm öppnar för trafik kommer kollektivtrafiken till och från Ekerö kunna förbättras. Men redan idag är det möjligt kapa restiderna om SL-trafiken börjar använda sig av vägfärjan mellan Ekerö och Slagsta. En ny bussförbindelse skulle ge helt nya resmöjligheter utan att några nyinvesteringar krävs, avslutar Michael Stjernström. 

Fakta:
Färjetrafiken mellan Ekerö och Slagsta är en betalvägfärja som drivs av Trafikverket på uppdrag av Ekerö kommun. Vägfärjan går i högtrafik var 10:e minut.
Avståndet mellan Ekerö centrum och Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge via vägfärjan är omkring 10 kilometer. Avståndet mellan Ekerö Centrum och Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge via Brommaplan och Stockholm är omkring 32 kilometer.

Monday, May 14, 2012

Om Strindberg levt idag hade han blivit äldre


Idag är det hundra år sedan Strindbergs dödsdag men citaten från denne vår nationalskald lever vidare. Så här svarade Stig Nyman i en liten intervju efter dagens banbrytande äldreberedning.

Hur har du lyckats genomföra så många viktiga förbättringsområden i de kommande upphandlingarna av geriatrik?

”Jag är en djefla man som kan göra många konster.”

Varför tycker du att det är viktigt att geriatriken fokuserar mer på behov och mindre på strikta åldersgränser?

”Allting är relativt även åldern”

Det har ju varit en del uppståndelse kring olika förslag om geriatrikens framtid och även du själv har ju fått både beröm och kritik?

”Jag är ställd under observation därför att jag misstänkas vara klok”

Patienter i Stockholm nöjdast i landet


De som vårdas i livets slutskede i Stockholm är nöjdast i landet med den vård de får. Den sk. palliativa vården är ett vårdområde som Kristdemokraterna haft ansvaret för sedan 2006 och vi är tacksamma för att effekterna av förändringsarbetet märkas så tydligt hos patienterna.

Thursday, May 10, 2012

Ny inovation

– Vi måste öka den för att konkurrensen från andra länder ökar, inte minst från Asien. Och för att leverera bra sjukvård måste vi öka kompetensen, och locka hit både enskilda forskare och företag, säger Stig Nyman, forskningslandstingsråd i senaste numret av Ny Teknik. Läs mer här.


Reflexioner

Vad döljer sig bakom alla budgetsidor?

En helt ny syn på glasögonbidrag i nya landstingsbudgeten

I sjunde försöket sedan valet 2006 har vi kristdemokrater lyckats få helt alliansstöd för införande av glasögonbidrag för barn från och med år 2014. Nu ska vi flytta Stockholms läns landsting från sista plats och sämst i landet till första plats och bäst i landet. Det gäller ju flera andra vårdområden och lämpar sig väl även på detta.

Mera till barnens hälsa

Vaccination mot Hepatit B på KD-initiativ! Hepatit B är ett virus som kan orsaka skrumplever och levercancer och kan drabba de som reser utomlands. Under år 2013 införs vaccination mot Hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn för att skydda alla de barn som reser med sina föräldrar till drabbade länder.

En lång rad andra insatser för barn ryms i budgeten för kommande år. Några exempel är ökad tillgänglighet till barnläkare, ökning av jourläkarbilar för barn, ökad tillgänglighet till första linjens psykiatri för barn, bättre tillgång till hjälpmedel bl.a. höjs perukbidraget till 6000 kr per år för barn. Öppettiderna på ungdomsmottagningarna ökas, bl.a. med lördagsöppet.

Och så förstärkt fokus och mer resurser till FoUU

Av Landstingsstyrelsens budget för 2013 på nära 2,7 miljarder fördelas omkring 40 procent, 1,4 miljarder, till FoUU. Det innebär en ökning på nära 100 miljoner jämfört med innevarande år. Vi fortsätter och utvecklar det breda samarbetet med Karolinska Institutet och Tekniska Högskolan. En fördjupning och breddning av samverkan mellan landstinget, Akademien och industrin som nu görs ligger i linje med den FoUU-strategi som landstinget i politisk enighet antog i mars förra året.

49 egna ”kömiljarder i SLL…”

Det är jättebra med den årliga statliga kömiljarden. För oss i SLL är dock de 49 egna sjukvårdsmiljarderna i nästa års budget huvudfokus. Rätt prioriterade och rätt använda kan det också ge utdelning av den kömiljard som alliansregeringen ställer till landstingens förfogande. De pengarna gör nytta var de än hamnar. Jag tycker att det är att förenkla sjukvårdsdebatten när man mäter framgång i hälso- och sjukvården i andel utdelning från den enda statliga miljarden.

Budgeten

Landstinget satsar – utan skattehöjningar

Glada gruppledare presenterade siffrorna
Anders Sundström
anders.sundstrom@dn.se
Dagens Nyheter
10 May 2012


Det var glada borgerliga gruppledare som presenterade landstingets budget för 2013 i går. När andra landsting måste spara för att ekonomin är usel ökar skatteintäkterna i Stockholm så mycket att anslagen till vård och trafik kan öka med en och en...read more...



Kristdemokraterna och Alliansen i Stockholms läns landsting lägger stort barnfokus i budgeten för 2013, där bland annat glasögonbidrag och vaccination mot hepatit B ingår. Alliansens budget innebär nio satsningar på ökad kvalitet och tillgänglighet i barnsjukvården.

Ökad tillgänglig till barnläkare. Under nästa år införs vårdval för barnläkarmottagningar vilket innebär att föräldrar och deras barn får möjlighet att fritt välja bland fler barnläkarmottagningar. Syftet är att förbättra kvaliteten och tillgänglighet för de svårast sjuka barnen. Där kan barn med till exempel kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar få hjälp.

Utökning av jourläkarbilar för barn. Fler sjuka barn ska kunna få besök av en läkare i hemmet. Därför får jourläkarbilarna kraftigt utökad verksamhet samtidigt som kraven på kvalitet och tillgänglighet höjs. För familjer med små barn eller för ensamstående föräldrar kan det vara svårt att mitt i natten ta sig till en akutmottagning. Då kan jourläkarbilarna vara ett komplement till den övriga sjukvården.

Bättre tillgänglighet till första linjens psykiatri för barn. Genom att införa vårdval för första linjens psykiatri så får barn och unga som mår psykiskt dåligt bättre tillgång till vård och dessutom får man själv välja sin egen vårdgivare. Det handlar om viktiga psykosociala insatser som ska hjälpa barnen så tidigt som möjligt, för att undvika att psykisk ohälsa finns kvar eller utvecklas till psykisk sjukdom.

Bättre tillgång till hjälpmedel. Under 2013 höjs perukbidraget för barn till 6 000 kronor per år. Det ska inte vara en ekonomisk fråga för barn att få de hjälpmedel som behövs. Alla barn, oavsett orsak, med behov av peruk eller hårersättning i Stockholms län ska få detta.

Glasögonbidrag för barn. Alliansen återinför glasögonbidrag till barn från och med 2014. Glasögon är ett viktigt hjälpmedel för barn, att barn kan riskera att hamna efter i skolan på grund av dålig syn är inte acceptabelt. Landstingets glasögonbidrag till barn togs bort av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet år 2004.

Vaccination mot Hepatit B. Hepatit B är ett virus som kan orsaka skrumplever och levercancer och kan drabba de som reser utomlands. Under år 2013 införs vaccination mot Hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn för att skydda alla de barn som reser med sina föräldrar till drabbade länder.

Utökade öppettider på ungdomsmottagningar. Barn och ungdomar ska inte behöva skolka från skolan för att gå till ungdomsmottagningen. Därför utökas öppettiderna så att unga kan få hjälp och stöd även under helgen. Första ungdomsmottagningen med lördagsöppet ligger vid Sabbatsbergs sjukhus.

Bättre tandhälsa för barn. Barnens tandhälsa har blivit bättre för åttonde året i rad i Stockholms län. I Stockholms län kallas barn, i de områden med sämst tandhälsa, till tandvården för första gången redan när de är ett år gamla. Detta program utökas till att omfatta ett kariespreventionsprogram i form av bland annat fluorsköljning i vissa riskåldrar.

Ökad kvalitet i barnsjukvården. Det föds väldigt många barn i Stockholms län och sjukvården lyckas rädda liv på allt fler för tidigt födda barn. Det är en fantastisk utveckling men det ställer också krav på att vi fortsätter att bygga ut barnsjukvården över hela länet. Vi kommer att fortsätta utveckla kvaliteten vid Astrid Lindgrens Barnsjukhus men under de kommande åren sker den stora utbyggnaden av barnsjukvården framför allt vid Sachsska barn- och ungdomssjukhuset och vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge.

Wednesday, May 9, 2012

Stockholm vaccinerar mot hepatit B

Stockholm (TT)
Nästa år inför Stockholms landsting vaccination mot hepatit B i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Det framgår av alliansens budgetförslag som presenterades på onsdagen.

Inom flera andra landsting vaccineras redan barn under ett år mot hepatit B, men det är inte gratis i alla landsting.

Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ingår inte hepatit B i den allmänna vaccineringen. Frågan har dock utretts länge och ett beslut väntas senare under året.

Hepatit B kan leda till svåra leversjukdomar.

Äntligen försvinner de gamla tunnelbanevagnarna.

Alliansens förslag till budget innefattar en stor satsning på att förbättra tunnelbanetrafiken, säger Karl Henriksson (KD), ordförande i landstingets färdtjänst- och tillgänglighetsberedning.

Totalt omfattar satsningen 12,6 miljarder kronor och innebär att de gamla slitna tunnelbanevagnarna slutligen pensioneras efter en lång tjänst i Stockholms läns kollektivtrafik. I stället köps helt nya vagnar och stödsystem in till Röda linjen, vilket innebär betydligt tätare resor och mindre trängsel.

- Som ansvarig för tillgänglighetsfrågor så är jag mycket stolt över att satsningen innebär en kraftig förbättrad tillgänglighet, även för resenärer med funktionshinder. De nya kombiutrymmena ger plats för fler rullstolar, barnvagnar och även cyklar. Det är också med stor glädje jag konstaterar att vi nu går vidare med att bygga ut Spårväg City till Norra Djurgårdsstaden. Kristdemokraternas vision om en modern spårvägsstad realiseras allt mer, avslutar Karl Henriksson.

Alliansen: En budget för kvalitet och tillgänglighet i välfärden


Alliansens gruppledare presenterade i dag landstingets satsningar för 2013. Budgeten berör stora framtidssatsningar på sjukvård och kollektivtrafik i Stockholms län. Bland annat handlar det om vilka investeringar som ska göra i sjukvården, nya valfrihetsområden inom sjukvården och hur kollektivtrafiken byggs ut. Fokus är på hur kvaliteten, tillgängligheten och jämlikheten kan öka i landstingets välfärdsverksamheter. Landstingsbudgeten omsluter totalt sett 79 miljarder kronor och de största satsningarna är 1,5 miljarder på kvalitet i sjukvård och 431 miljoner kronor på mer kollektivtrafiken.

- Det är en budget i balans där vi har lagt mycket krut på att satsa på investeringar i sjukvård och kollektivtrafik så att välfärden också i framtiden ska hålla en hög kvalitet. Nu får skattebetalarna mer sjukvård och bättre kollektivtrafik för pengarna, säger Torbjörn Rosdahl (M), finanslandstingsråd.

- Med årets budget tar vi oss an bygget av framtidens vård och kollektivtrafik. Alliansens satsningar nu får avgörande betydelse för Stockholmsregionen under lång tid. Vi bygger 700 vårdplatser fram till 2018. Vården får en miljardsatsning för sjunde året i rad - bland annat kommer barn med psykisk ohälsa att få bättre tillgänglighet till snabb hjälp hos kuratorer och psykologer genom att vi inför vårdval för psykosociala insatser, säger Birgitta Rydberg (FP), sjukvårdslandstingsråd.

- Innovationer är nödvändiga för att stärka konkurrenskraften och bidra till fler jobb och ökad välfärd. Alliansen satsar drygt 1,4 miljarder kr på Forskning och utveckling, en ökning med 96 Mkr jämfört med 2012. Detta ger bland annat fler ST/AT-tjänster, innovationssatsning i Södertälje samt en stor satsning på samarbete med KTH, säger Stig Nyman (KD), äldre- och forskningslandstingsråd.

- I de viktiga framtidsinvesteringar som Alliansen presenterar är miljö- och hållbarhetsperspektivet en självklar del. För bättre miljö och bättre hälsa i Stockholms län ställs höga miljökrav inom både sjukvården och kollektivtrafiken, säger Gustav Andersson (C), miljö- och skärgårdslandstingsråd.

Några korta fakta från budgeten:
Investeringarna uppgår till 65 miljarder för de kommande fem åren, varav 14,5 miljarder under 2013.
Landstingsskatten är oförändrad, 12,10 kronor.
Taxorna inom hälso- och sjukvården är i stort sett oförändrade.

Taxorna inom kollektivtrafiken är oförändrade.
Budgeten är i balans samtliga år med ett överskott på 525 miljoner kronor 2013.
Satsning på drygt 1,4 miljarder kronor på forskning, utveckling och utbildning, en ökning jämfört med 2012 med drygt 96 miljoner kronor.

Läs budgeten här.


Trafiknykterhetens dag

Idag den 9 maj är det trafiknykterhetens dag. En viktig fråga för oss kristdemokrater. Även om vi förstås tycker att varje dag ska vara en trafiknykterhetsdag!

Vi kristdemokrater är stolta över att det långsiktiga arbete som vi gått i bräschen för lett till att alla bussar i SL-trafiken som upphandlas nu är försedda med alkolås. År 2014 ska alla bussar i SL-trafiken ha alkolås. Inom mitt ansvarsområde färdtjänsten kan jag med stolthet konstatera att alla färdtjänsttaxibilar nu har alkolås.

På sikt skulle vi vilja att alla fordon i SL-trafiken, inte bara bussarna, automatiskt förhindrar att berusade förare framför dem. För även om ett tåg i de allra flesta fall lyckas hålla sig på spåret även om lokföraren är påverkad så innebär det ändå stora risker för passagerarna.
Kristdemokraterna prioriterar trafiksäkerhetsfrågorna och vi kommer att fortsätta att kämpa för att få bort rattfylleriet. Inom den trafik som upphandlas av landstinget är det självklart att onykterhet inte ska förekomma!

Karl Henriksson (KD)

Tuesday, May 8, 2012

Kristdemokraterna levererar

2012-05-08 11:53:27

Glasögonbidrag även i Stockholm
Stockholm (TT)


Om två år kommer även Stockholm att ge glasögonbidrag till barn och skolungdomar med synfel. Det har de styrande allianspartierna i Stockholms läns landsting kommit överens om.


Stockholms läns landsting är för tillfället det enda landsting i hela landet som inte ger glasögonbidrag till barn, något som har kritiserats hårt av bland annat frivilligorganisationen Majblomman.


Exakt hur bidraget i Stockholm, som införs från och med 2014, kommer att se ut är dock inte klart.


- Det får vi återkomma till, men förut var vi sämst i landet, nu ska vi bli bäst i landet, säger landstingsrådet Stig Nyman (KD) till TT.


Överenskommelsen redovisas i den landstingsbudget som presenteras på onsdag.


Ännu ett vallöfte levererat!

Skärgårdstrafiken


Strax innan jul beslutade Alliansen att landstingets trafikförvaltning skulle genomföra en grundlig informationsinsamling kring skärgårdstrafiken. Syftet var att ta fram ett bra beslutsunderlag för kommande upphandlingar. Sedan dess har landstinget haft mängder av kontakter med skärgårdsbor, resenärer, företagare, organisationer och redare. Synpunkter har strömmat in från olika håll. Materialet har nu bearbetats och vi har en solid grund att stå på för att gå till beslut. Det är nu dags att formulera ett beslut om upphandling av skärgårdstrafiken utifrån den information som kommit in.
– Under vintern har jag lyssnat på skärgårdsborna, från Ornö i söder till Arholma i norr, hur de ser på skärgårdstrafiken. Det ska gå att bo och arbeta i skärgården, arbetspendlingen måste fungera bättre. Dessutom måste samordningen med landtrafiken vid våra bytespunkter förbättras, säger trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M).

– Att mindre aktörer har möjlighet att lägga anbud är viktigt. Småredarna har stor betydelse för skärgården. Vi slår nu också fast att skärgårdstrafiken självklart ska finnas kvar vid Strömkajen. Och även fortsättningsvis kommer vi att värna det historiska tonnaget, de anrika fartyg som är levande skärgårds- och Stockholmshistoria, säger Lennart Rohdin (Fp).

– En förbättrad båttrafik i Stockholms inre - och yttre vattenvägar gynnar både boende och besökare till vår region. Vi vill genomföra en effektivisering av WÅAB:s organisation, linjenät, samordning och dess egna fartyg så att beställarrollen tydliggörs. Vi vill ge leverantörerna ansvar för exempelvis kundtjänst och biljettförsäljning säger Karl Henriksson (Kd).

– En välkommen nord-sydlig tvärförbindelse införs sommaren 2014. Det förbättrar möjligheten för både fastboende och besökare att ta sig mellan skärgårdens öar. Tillsammans med trafiken till Strömkajen får skärgården ett lyft som besöksmål, säger Lars Carlsson (C) gruppledare Trafiknämnden.

– Socialdemokraternas besked är att ingenting ska förbättras. Det vore ett hårt slag mot alla skärgårdsbor jag har träffat. Jag är stolt över att vi som allians berättar hur vi ska förbättra skärgårdstrafiken, säger Christer G Wennerholm (M).

Friday, May 4, 2012

Stigs Reflexioner: En helt ny syn!



I mer än femtio år har jag haft synhjälpmedel, glasögon, för att klara livet med närsynthet. Nu har jag opererats för grå starr på det ena ögat, som nu inte är närsynt längre. Och kommande vecka så görs motsvarande ingrepp i det andra ögat. Från grått suddigt dis till klarsynthet är en förändring, eller snarare förbättring, som jag bara kunnat ana. Enkelt och smärtfritt var det, så jag ser fram emot att möta min omvärld med en helt ny syn på livet.

Årets International Forum on Quality and Safety in Health Care
Glad och tacksam är jag för att ännu en gång haft möjlighet att delta i det gemensamma BMJ/IHI-arrangemanget om kvalitetsutveckling och patientsäkerhet. Konferensen växer för varje år. I år deltog ungefär 2700 personer från nära 80 nationer. Kvaliteten på seminarier och föredrag höjs på ett tillfredsställande sätt.

I många länder har hälso- och sjukvårdens villkor försämrats med anledning av finansiella kriser. Utmaningarna för hälso- och sjukvårdsledningarna i alla länder är stora nog och med nationella och internationellt verkande finanskriser blir uppgiften svår på många håll och förutsättningarna att lyckas med uppdragen näst intill ohållbara.

Vårdnätverk i stället för vårdkedjor!
I ett par av seminarierna framfördes spännande idéer om hur ett traditionellt tänkande kan hämma utvecklingen. I många år har vi vant oss vid att använda begreppet ”vårdkedja” och väljer att utgå från att vårdens struktur och sektorer är dom de är. Dagens och framtidens hälso- och sjukvårdsstruktur tvingar oss till nytänkande och vakenhet för innovationer.
Det är inget fel på begreppet vårdkedja och det kommer säkert att passa i vissa vårdrelationer även framöver. Men begreppet ”vårdnätverk”, tror jag, behöver användas i tänkande, planering samt i ersättnings- och finansieringshänseende.

Ett tänkvärt citat:
”Please, move from What is the Matter to What Matters You?”
Maureen Bisognano, president and CEO, Institute for Health Care Improvement

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

Thursday, May 3, 2012

Erika Ullberg ger på nytt visionslösheten ett ansikte

Erika Ullberg ger på nytt visionslösheten ett ansikte i DN Stockholmsdebatt 2 maj. Jag är, precis som många andra stockholmare stolt över vår fantastiska skärgård och jag är även stolt över vår fina skärgårdstrafik. Det ska inte tas till intäkt för att vi kan vara nöjda och inte se till hur trafiken kan utvecklas. Jag ser en mängd tydliga förbättringsåtgärder: Anpassningen mellan SL:s tidtabeller och Waxholmsbolagets måste förbättras. Möjligheten att kunna färdas snabbt till och från Skärgården måste förbättras, för att möjliggöra pendling för studier och arbete. Det är inte acceptabelt att en resa som kan ta en och en halv timme tar 4 timmar. Denna satsning måste kunna ske samtidigt som ännu fler, både Stockholmare och turister, kan njuta av en klassisk skärgårdskryssning.

Jag är väldigt stolt över att landstinget har tagit initiativ till en bred kunskapsinhämtning, som har lett till en lång rad nya insikter och förslag kring skärgårdstrafiken. Jag är beredd att lyssna till dessa förslag och jag vill se en helhetsupphandling för att kunna förverkliga så många goda idéer som möjligt. Idag har Waxholmsbolaget ca 30 trafikavtal. Det vore effektivare om vi i framtiden kan minska antalet trafikavtal till 5-10 stycken. En effektivare organisation gör att vi kan få mer skärgårdstrafik för våra skattepengar Att reflexmässigt ta avstånd från allt nytänkande, som Erika Ullberg gör, är en trist inställning, som utan undantag leder till sämre möjligheter för skärgården och för vår skärgårdstrafik.

Michael Stjernström
Gruppledare i trafiknämnden