Tuesday, November 29, 2011

Fler akutspecialister i sjukvården


– Tidigare i höstas har SVT: s Dokument Inifrån visat hur en akutläkare på Karolinska sjukhuset i Huddinge prioriterar mellan olika patienters behov. De senaste åren har vi också arbetat intensivt med att förbättra tillgängligheten till vården och vårdens arbetssätt, så att patienter behandlas rätt från början och inte utsätts för onödiga väntetider på akutmottagningar och övriga vårdavdelningar säger Stig Nyman äldre och forskningslandstingsråd för Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting.
– Frågan är hur vi politiskt kan möta de utmaningar som vården står inför när antalet demenssjuka och multisjuka ökar. Problemet är alltså inte ett ökat antal multisjuka patienter till akutmottagningarna utan organisationen som minskar vårdutrymmet när akutens belastning ökar.
– Nyckeln heter akutläkare. Med akutläkare på plats kan övriga kliniker koncentrera sig på vad de kan bäst. Akutmottagningen för medicin, kirurgi, ortopedi kan gå ihop med andra specialiteter. Framför allt kväll, helg och natt kan personaltätheten planeras utifrån det totala antalet patienter.
– Det finns alltså en enorm potential i att akutläkarna sköter akuten, Sverige har en stor grupp av specialistutbildade akutläkare. Det är hög tid att ta steg för att inte förlora de kunskapsinvesteringar som gjorts på området.
– För Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting är det angeläget att verka för att fullt ut ta steget mot en ny akutläkarorganisation och samtidigt spara pengar, öka produktionen av planerad vård samt göra akutmottagningen säkrare och mer tillgänglig för att alla äldre och multisjuka patienter inte ska tillåts vara vårdens Svarta Pettrar.

Fakta:
Ofta kallas alla läkare (oavsett kompetens) vilka tjänstgör på en akutmottagning felaktigt för akutläkare. :Med akutläkare avses en specialist i akutsjukvård. Termen akutläkare avser inte en organisatorisk lösning utan en kompetens.

Friday, November 25, 2011

Bidragen till tomma Sd-stolar stoppas


Bidragen till tomma Sd-stolar stoppas
Mats J Larsson
matsj.larsson@dn.se
Dagens Nyheter
25 Nov 2011

Överenskommelserna har vuxit fram i den parlamentariska kommitté för utredning om kommunal demokrati som presenterar sitt förslag nästa år. – Vi behöver föreslå skärpningar av reglerna, säger kommitténs ordförande, kristdemokraten Stig Nyman, till...read more...

Det finns tomma Sd-stolar i sjutton kommuner, enligt en sammanställning som TT gjort. Trots detta kvitterar partiet ut flera miljoner i partistöd från kommunerna för de tomma platserna. Det råder nu Stig Nyman bot på.

Ny pendeltågsstation

När SL nu tillsammans med Stockholms stad och Sollentuna kommun planerar för att förlänga Tvärbanan vidare från Bromma till Kista och Helenelund vill Kristdemokraterna att en ny pendeltågsstation byggs i Solvalla.

Solvalla kan genom en ny pendeltågsstation bli ett nytt ”Årstaberg ”och en viktig knutpunkt för resande mot Ksta och Bromma flygplats. n station i Solvalla ger kollektivtrafikresenärerna helt nya resvägar. En ny pendeltågsstation öppnar för nya möjligheter till en mer omfattande nybyggnation i ett av Stockholms bäst kollektivtrafikförsörjda områden. Förbättrade förutsättningar för en ökad exploatering är positivt både för att lösa bostadsbristen och för näringslivets utveckling i Stockholmsregionen.

Utan en ny station blir tvärbanan helt utan kontakt med pendeltågen på Bålstalinjen. Pendeltågsresenärer som inte ska byta i Solvalla får ca 1,5 minuters förlängd restid men på sikt kommer det att vägas upp av ett ökat kollektivtrafikresande genom förbättrade bytesmöjligheter i Solvalla.

Sonia Lunnergård (KD)
Sollentuna


Tuesday, November 22, 2011

S:t Lukas stiftelsens verksamhet blir kvar


Idag beslutar Hälso- och sjukvårdsnämnden att S:t Lukas stiftelsen i Stockholms län får totalt 260 000 kronor av landstinget för nästa verksamhetsår

– Grundkravet för att få bidrag från landstingets sjukvårdsbudget är att man gör något som kompletterar vården. Penningpotten är en mycket begränsad och många stiftelser med angelägna verksamheter och begränsad ekonomi söker bidrag, men kvaliteten och resultaten hos S:t Lukas talar för sig själva säger Stig Nyman, (KD) forsknings och äldrelandstingsråd i Stockholms läns landsting.

– Det känns mycket bra att Kristdemokraterna i Alliansen kan stödja en verksamhet som hjälper framför allt ensamstående och barn, där personen ses som en helhet, med fysiska, sociala, psykologiska och andliga behov.

Monday, November 21, 2011

SL ligger i framkant

Alliansen splittrad om lag för funktionshindrade sägs det i SvD. Alliansen i landstinget är enig. Resenärer med funktionsnedsättning inom Stockholms lokaltrafik  har sedan 2008 rätt att nyttja en tillgänglighetsgaranti. Skulle det som utlovats i tidtabellerna inte vara uppfyllt och/eller om hissar/rulltrappor inte fungerar är detta för resenären en grund för att nyttja /resegarantin.
I tidtabellerna finns angivet om respektive fordon är särskilt anpassat för resenärer med funktionsnedsättning. Detta anges även med dekaler på fordonens utsida. När det anges att en anläggning eller ett fordon är anpassat för rullstolsburna avses elektriska rullstolar av klass B eller mindre.

Från ett stort antal stationer erbjuds ledsagare alternativt assistans av personal som har tillgång till portabel ramp. Ledsagare/assistans måste dock i förväg beställas genom SL Kundtjänst. Alla som själva känner behov av ledsagning har rätt till ledsagning i SL-trafiken.

Stockholm som allitd i framkant.


Friday, November 18, 2011

Kristdemokraterna reder ut skärgården


Vi bjuder in alla redare till dialog
Mikael Stjernström (KD), Lars Carlsson (C),Christer G Wennerholm (M), Lennart Rohdin (FP),
Dagens Nyheter
18 Nov 2011

Vi instämmer i uppfattningen från sju redare att skärgårdstrafiken har en bra kvalitet. Men det finns också ett växande behov av att utveckla skärgårdstrafiken. Förutsättningarna för skärgårdstrafiken förändras och trafiken måste möta nya krav. Länets...read more...

Idag skriver Michael Stjernström och övriga Alliansen ett svar till redarna i skärgården. Med löften om dialog och utveckling av trafiken och tillgängligheten.

Wednesday, November 16, 2011

Non profit-organisationer i vården och omsorgen.


Vi förfäras alla över de avslöjanden om missvård som rapporterats de senaste veckorna, inom privata äldreboenden. På samma sätt förskräckte rapporteringen om det kommunala äldreboendet i Piteå, där de äldre förvägrades en värdig vård. Vi har gång efter annan sett att en del bolag tar ut stora vinster, samtidigt som vården inte håller den kvalitet som de äldre har rätt till. Samtidigt ser vi hur alltför många kommuner drar ned på kvalitén i äldreboenden, samtidigt som stora summor satsas på kostsamma idrottsarenor. I det här läget så vill jag slå ett slag för non profit-organisationer, som har en helt annan långsiktighet än kvartalskapitalister och kommun- och landstingsbyråkrater.

Non profit-organisationer har ofta patientens väl som en kärna i sin verksamhetsidé och dessa organisationer är ofta betydligt mindre än kolosserna i bolags- och kommunsfären. För att bättre kunna dra nytta av det stora engagemang som finns i denna sektorn, krävs att vi kommun- och landstingspolitiker vågar tänka om. Fler upphandlingar borde kunna vara inriktade på kvalitet, i stället för på lägsta pris. När vi utformar valfrihetssystem där patienterna får välja, så är det viktigt att kraven inte enbart passar för vinstdrivande bolag, utan att även den ideella sektorn får en rimlig chans. Tyvärr har det ideella inslaget minskat i många delar av Sverige, trots att det ofta är väldigt populära vårdgivare. Det är dags att vända på den utvecklingen. Med fler ideella organisationer får de kommunala och privata monopolen att få en välbehövlig utmaning och patienterna och de äldre får fler verkliga valmöjligheter.

Stopp för ny upphandling av geriatrisk vård


PRESSMEDDELANDE
Stockholm den 16 november 2011


– Alliansen i Stockholms länslandsting har de senaste åren på ett framgångsrikt sätt stärkt valfriheten och kvaliteten inom äldrevården. För att bibehålla en ledande äldresjukvård beslutar idag Programberedningen för äldre och multisjuka att återremittera ärendet om upphandling av geriatrisk vård och be förvaltningen återkomma med ett förnyat ställningstagande avseende förfrågningsunderlaget säger Stig Nyman, äldre- och forskningslandstingsråd.

– Landstingsalliansen har förstått att modellen med prisupphandlingar inom geriatriken generellt inte fungerade helt som vi ville, med en kvalitetssäkrad modell kan vi erbjuda de äldre en bättre vårdtillvaro.
– Stockholmare är vana att välja. Det är inget de kommer att sluta med bara för att de blir äldre. Alla människor har olika behov och prioriteringar och det ska vi ständigt arbeta med att kunna möta med bra och trygga vårdalternativ.

Kristdemokraterna vill att Pendelbåten till Lidingö ska fortsätta flyta


Kort notis i dag i Mitt i Lidingö om Michael Stjenströms agerande i trafiknämnden där han jobbar för att permanentera  SL pendelbåt trafik mellan Nybroplan och Lidingö.

Kristdemokraterna vill ha Flexibla nattstopp i SL


Idag skriver Michael Stjernström på DN debatt om flexibla nattstopp på vissa linjer i SL trafiken.
-Många människor känner sig otrygga när de rör sig ute om nätterna och många är rädda för att åka kollektivt sena kvällar och nätter. Att öka tryggheten för människor är en prioriterad fråga för Kristdemokraterna och vi menar att det faktiskt går att skapa en tryggare kollektivtrafik.


Flexibla nattstopp på bussen kan öka tryggheten
Michael Stjernström ( KD),
Dagens Nyheter
16 Nov 2011

Många människor känner sig otrygga när de rör sig ute om nätterna och många är rädda för att åka kollektivt sena kvällar och nätter. Att öka tryggheten för människor är en prioriterad fråga för Kristdemokraterna och vi menar att det faktiskt går att...read more...

Tuesday, November 15, 2011

Utveckla och förbättra Skärgårdstrafiken


På Stockholmsdebatten i dagens DN uttrycker sju skärgårdsredare sin oro för vad som skall hända med Skärgårdtrafik inför den stundande upphandlingen av totalansvaret för skärgårdstrafiken.

Kristdemokraternas värderar det engagemanget som finns för Skärgårdstrafiken både bland redare och resenärer. Skärgårdstrafiken är en grundförutsättning för att Skärgården ska fortsätta att utvecklas som en attraktiv del av Stockholmsregionen.

Ambition med att upphandla ett helhetsansvar för Skärgårdstarfiken från Kristdemokraternas sida är att förbättra och nydana Skärgårdstrafiken.

Dagens utformning av Waxholmsbolaget har lett till stora frågetecken både vad gäller osund konkurrens mellan den av landstingets subventionerade trafik och skärgårdstrafiken som bedrivs på enbart kommersiell basis. Waxholmsbolagets har idag ett delvis omodernt tonnage och turlinjer som leder till längre restider för resenärerna.

För Kristdemokraterna är det viktigt att förkorta restiderna för resenärerna och utveckla Skärgårdstrafiken genom att den av landstinget subventionerade kollektivtrafiken ska välja de resvägarna som ger en förkortad restid. För Skärgårdstrafikens del leder det till att vi önskar ersätta dagens långsamma båtlinjer med expressbussar till och från knutpunkter i skärgården, tillexempel Stavsnäs och Vaxholm, Hummelmora och Sollenkroka. Därifrån ska små och effektiva pendelbåtar med hög turtäthet avgå. Detta kommer att minska den totala restiden och öka turtätheten i skärgården.

Förändringen kommer även att öppna upp marknaden för privata rederier som på kommersiell basis vill utveckla chartertrafik eller restaurangbåtar till glädje både för boende och besökande i Skärgården.

Kristdemokraterna har även fått med sig Alliansen om att fortsätta utveckla pendelbåtstrafiken på Stockholms inre vattenvägar både i Saltsjön och i Mälaren.

Stockholmsregionen består av minst 30 000 öar. Det är därför viktigt att dialogen mellan politiken och resenärer, intresseorganisationer och redarna fortsätter. Det är hög tid att utveckla skärgårds- och pendelbåtstrafiken så fler når öarna på ett snabbare sätt under hela året.

Michael Stjernström
Gruppledare för Kristdemokraterna i Trafiknämnden
Stockholms läns landsting
Fd. vice ordförande för Waxholmsbolaget

DN

Monday, November 14, 2011

Moderaterna med på båten



Kristdemokraternas idé med Sjövägen kan nu bli permanent. Under det gångna försöksåret har SL-kortet gällt på Sjövägen. Alliansen i trafiknämnden håller nu på att utreda hur båtpendeln ska finnas kvar även när projekttiden löpt ut.



Friday, November 11, 2011

Utbyggd pendelbåtstrafik på Stockholms inre vatten

- Pilotprojektet med pendelbåtstrafiken som kom till på ett Kristdemokratiskt initiativ mellan Nybroplan, Saltsjöqvarn, Finnboda, Nacka, Lidingö och Frihamnen har blivit en stor succé. Under projektet första år har 178000 rest med SjöVägen. säger Michael Stjernström, KD, gruppledare i Trafiknämnden.

- På trafiknämndens möte i december kommer Pilotprojektet framtid att avgöras. Kristdemokraterna kommer att verka för att pendelbåtstrafiken permanentas och att fler pendelbåtslinjer tillkommer under 2012, fortsätter Michael Stjernström.

- Att Sjövägen är en ny tvärförbindelse som förkortar restiden med upp till 39 minuter mellan Nacka och Lidingö har uppskattas av resenärerna. Genom att utveckla pendelbåtstrafiken både i Salsjön och på Mälaren kan ett nät av pendebåtstrafik byggas upp på Stockholms inre vattenvägar. Varför resa runt Salsjön när man kan resa rakt över, avslutar Michael Stjernström.

För mer information:
Michael Stjernström
Gruppledare, Trafiknämnden
Telefon: 070 – 377 58 80

Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare
Telefon: 070 – 737 41 51

Sjövägen till jobbet

Framkomlighet i storstäder är en nyckelfaktor för en långsiktigt positiv utveckling, förbättrad konkurrenskraft i näringslivet och ett absolut villkor för en hållbar utveckling. Ändå ligger vattenvägarna outnyttjade i Storstockholms hårt ansträngda trafik.

I den vision för framtiden som Kristdemokraterna i Stockholms läns landsting har för SjöVägen vill vi ha trafik på vardagar mellan 06.00 till 20.30 och helgtrafik som omfattar minst åtta timmar. Från 2013 ingår om vi får som vi vill hela SjöVägen i SL:s reguljära kollektivtrafik, då med nya båtar, direkt anpassade till pendelbåtstrafik. SL; Sjöarnas lokaltrafik.

Läs mer om projektet i Lidingö Tidning på nätet: Här.

Thursday, November 10, 2011

Nymålat



I dag presenterades designen på SL:s nya spårvagnar. Tonen kommer att gå i klassiskt blått och klädseln på sätena anknyter till SL:s spårkartor. Tanken är att den blå färgen återknyter till äldre tiders spårvagnar som en gång rullade på stadens gator. Designen på stolstyget bygger på SL:s spårkartor.
SL har beställt nya spårvagnar från spanska CAF, de första börjar levereras 2013 i samband med trafikstarten på Tvärbanans förlängning mot Solna. Men redan nu kommer den nya färgen att synas på de sex vagnar som trafikerar Spårväg City. Dock kommer stolstyget på plats först i ett senare skede.

Kristdemokraternas långa kamp för att återväcka spårvagnarna i Stockholmsområdet börjar ge ordentligt med avtryck.



Wednesday, November 9, 2011

Ge Danderydsborna en båtlinje till Stockholm

En väl fungerande och attraktiv kollektivtrafik är den enda hållbara lösningen på det växande trafik- och miljöproblemen. Vi måste ta tag i problemen med den ökande trängseln inom både vägnätet och kollektivtrafiken. Arbetspendlarna ska smidigt och med gott samvete kunna ta sig till och från jobbet. Danderyd är, med sin långa strandlinje och med en befolkning som till största delen pendlar in till arbetsplatser i Stockholms city, en kommun där pendelbåtstrafik skulle kunna vara ett uppskattat komplement till buss och tunnelbana. Idag skriver Inger Strömbom om detta i  tidningen Mitt i Danderyd.



Monday, November 7, 2011

Framtidens transportlösning

Kristdemokraternas spårvägsrapport fyller i de frågetecken som ställs i dagens artikel i Svd. Det är alltid svårt att innan avläsa hur populär en spårströcka blir. Tvärbanan är bevis för detta. De projekterade 7000 resenärerna är idag något fler.

Friday, November 4, 2011

Länge sedan…?!

Den senaste tiden har flera av er som får del av ”Stigs refexioner” frågat om jag lagt av. Nej, det har jag inte gjort.Tack för uppmuntringarna! Det har gått drygt två månader sedan sist. Nu räknar jag att återkomma mer frekvent.

Det har inte saknats reflexionsobjekt. Jag har inte haft önskemål att instämma i eller bidra till drevet mot Juholt, mitt eget parti är inne i en valberedningsprocess, vilket gör att jag i det sammanhanget avstår från kommentarer eftersom jag har mitt uppdrag i valberedningen. Det händer en hel del i landstingsvärlden också. Så ämnen finns så det skulle kunna bli dagliga reflexioner. Men det lovar jag att inte ens överväga.

Reformerat ersättningssystem i SLL
I slutet på juni skrev jag bl.a. i mina reflexioner så här: ”För medborgarnas och patienternas skull behövs reformerade ersättningsformer i Vårdval Stockholm när det gäller primärvården.” Jag hänvisade också till ett uttalande av hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt i Stockholm City och skrev: ” I samma tidning uttalar sig hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt att beslutet om ett eventuellt nytt ersättningssystem sannolikt kommer i höst.”

Och nu gäller det, hösten är här. Jag lovade i augusti i år att jag kommer att arbeta för att sannolikheten byter skepnad till reformbeslut, helst så att det kan fungera från årsskiftet eller tidig vår 2012. Riktigt så långt nådde jag inte. Tidigast hösten 2012 kan det vara ett nytt ersättningssystem i Vårdval Stockholm Primärvårda på plats och i funktion.

Personer med de största vårdbehoven måste kunna garanteras tillräcklig tid hos doktorn för undersökning, diagnos och behandling. Ett reformerat ersättningssystem kommer att bidra på ett vitalt sätt till att säkra vården för våra gamla och personer med kroniska sjukdomar.

Academic Health Centers

För ett par veckor sedan hade jag förmånen att få vara med i ett förmiddagsseminarium med professor Steven Wartman från USA. Googla gärna på hans namn, så finns en hel del spännande information om hans bakgrund och arbete. Detta uppmärksammat här för att jag valt ett uttryck från honom i seminariet som det tänkvärda citatet.
Tänkvärt citat:
”Collaboration is the new competition.”
Steven Wartman

Thursday, November 3, 2011

Forskning och utveckling; Stockholms satsningar på forskning och utveckling ökar

– Det är glädjande att vi enligt beslut i budget samt arbetsutskottet för 2012 kan ge ökade satsningar på forskning och utveckling, FoUU, det är en långsiktig strategi att höja Stockholm som forskningscentrum säger Stig Nyman (KD) Forskning och äldrelandstingsråd.
– Stockholms läns landsting ökade sina satsningar på forskning och utveckling i Stockholm med 940 miljoner kronor.
– Landstinget som sjukvårdshuvudman är en utpräglad kunskapsorganisation med ständigt pågående utveckling i verksamheternas olika delar. Mycket av utvecklingen drivs genom skickliga, ambitiösa och engagerade individer som avsätter betydande del av sitt liv och sin karriär till att forska. För att nå vägvinnande resultat är det viktigt för akademier och för landstinget själv att formulera gemensamma mål och visioner.