Wednesday, October 26, 2011

Spännande besök hos företag i Flemingsberg

Idag gjorde landstingspolitikerna Karl Henriksson, Margareta Åkerberg och Tina Teljstedt ett studiebesök i Flemingsberg tillsammans med Tomas Hansson, Kristdemokraternas kommunalråd i Huddinge.

Flemingsberg Science VD Björn Varnestig bjöd på ett gediget program där några spännande lokala företag berättade om sin verksamhet: Sensa Bues, Axcentua och Aktivia Science Works. Även Innovationsplatsen inom Karolinska Universitetssjukhuset och CTMH, ett samarbete inom medicinsk teknik mellan Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan och Stockholms läns landsting, presenterades och en representant för det multinationella jätteföretaget General Electric berättade om hur de samarbetar i Flemingsberg inom det medicinsktekniska området.

Utvecklingen i Flemingsberg är oerhört spännande. Kristdemokraterna arbetar naturligtvis på olika nivåer för att förverkliga områdets devis: From brains to business. Stockholm behöver såväl företagsklimat som sjukvård i världsklass. Där har Flemingsberg en viktig roll.

Läs även: Kalles blogg.

Rekordsatsning på färdtjänsten.


Karl Henriksson är idag publicerad i Norrtelje tidning om vår satsning på färdtjänsten.
Artikeln kan läsas här.

Friday, October 21, 2011

Tänderna behöver också forskning

Stockholms län satsar på forskning på tandvård, men mer måste göras. Att tandvårdslagen sätter käppar i hjulen för viktig forskning är helt orimligt. Om detta skriver jag och Catrin Mattsson (C) i Dagens Samhälle.

Stig Nyman
Äldre- och forskningslandstingsråd.

Stig Nyman (kd): Nu inför vi vårdval för Rehab

– Det är mycket glädjande att vi nu inför vårdval för primärvårdsrehabilitering enligt Lag om Valfrihetssystem (LOV). Jag är övertygad om att detta kommer att ge bättre tillgång till god vård för en väldigt stor patientgrupp, säger Stig Nyman, forsknings- och äldrelandstingsråd, i samband med beslutet i Hälso- och Sjukvårdsnämndens beredning för äldre och multisjuka.
-Verksamheten beräknas komma i gång i maj 2012, och jag uppmanar alla goda krafter på detta område att söka auktorisation för att utföra denna viktiga vård, avslutar Stig Nyman.

Fakta:
Stockholms läns landsting har idag avtal med 38 vårdgivare inom primärvårdsrehab. Under 2010 genomfördes 664~000 besök till en kostnad av 356 Mkr.

För mer information kontakta

David Winks
Pressekreterare
070~737 41 86

Wednesday, October 19, 2011

Rekordsatsning på färdtjänst

Alliansen gör en rekordsatsning inom färdtjänsten och tillför därför ytterligare 72 kronor miljoner till färdtjänsten för 2012 i jämförelse med budget 2011. Det motsvarar 286~000 nya resor.
– Den rekordstora satsningen på färdtjänsten är glädjande eftersom det finns ett växande behov av färdtjänst, säger Karl Henriksson, ordförande i färdtjänst- och tillgänglighetsberedningen.
– Samtidigt fortsätter arbetet med att förenkla resetilldelningen för resenärerna genom en minskad byråkrati och förenkling av regler, fortsätter Karl Henriksson.
– Andra viktiga reformer inför de kommande åren är att införa ökat kundval för färdtjänstens resenärer, utveckla närtrafiken och modernisera tillståndsgivningen så att den är i fas med den allt mer tillgängliga kollektivtrafiken, avslutar Karl Henriksson.

Fakta om färdtjänsten:

År 2012 budgeterar färdtjänstverksamheten för att ge 71 200 färdtjänstresenärer möjlighet att göra totalt 3,2 miljoner resor, vilket är 286~000 fler resor än för innevarande år. Samtidigt uppskattas antalet personer med färdtjänsttillstånd att öka med 200 personer. Färdtjänstverksamhetens budgetomslutningen för 2012 uppgår till 1 211 mkr.

För mer information:




Karl Henriksson
Ordf. Färdtjänst- och
Tillgänglighetsberedningen
tel. 08-535~301 69
mobil. 0708-28 24 62


Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare
mobil 070-737 41 51

Tuesday, October 18, 2011

Google Maps även för SL-trafiken

Nu på eftermiddagen lanserades Google Transit för Stockholm i ett samarbete mellan Google och SL. Tjänsten gör det möjligt att se kollektivtrafiken i dina färdbeskrivningar på google maps. Information är en av de viktigaste nycklarna till att göra Stockholms väl utbyggda kollektivtrafik ännu mer tillgänglig, och att dela med sig av SL:s data så att externa aktörer kan erbjuda smarta tjänster är ett viktigt steg.












Karl Henriksson, Trafiknämnden

Monday, October 10, 2011

Nu gör vi ersättningarna i vården mer rättvisa



Nu ska fler stockholmare få bättre vård. Vi satsar under 2012 minst 150 miljoner kronor bland annat på att utveckla ersättningen till vårdcentralerna, skriver alliansens landstingsråd. Vårdcentralerna kommer att få en extra ersättning för intyg till Försäkringskassan. En grupp ska också titta på hur vi kan göra ersättningen för patientbesök mer rättvis. Alliansen i SLL skriver på DN debatt, läs artikeln här 

Friday, October 7, 2011

Nu får ME-patienter vård igen

Mottagningen för ME/CFS-sjuka (kroniskt trötthetssyndrom) startades i februari 2011 som ett treårigt projekt med inriktning på att skapa en bra vård för ME-patienter. Till och med augusti hade de mottagit ca 200 remisser, vilket ledde till att de klarade inta av att ytterligare patienter. Därför infördes i september ett remisstopp. För att säkerställa att vården kan fortsätta tillförs nu två miljoner kronor.


– Vi tillför nu 2 miljoner extra till mottagningen för ME/CFS på Danderyds Sjukhus. Därmed hävs remisstoppet som infördes i september. För mig är det oerhört viktigt att vården ger plats åt de med allra störst behov, säger Stig Nyman, forsknings- och äldrelandstingsråd, när nyheten presenterades i samband med Riksföreningen för ME-patienters seminarium den 6 oktober.
- Detta är mycket positivt, säger Anna Fenander Hedin, ordförande i patientföreningen RME Stockholm. Det finns ett stort uppdämt behov och detta är ett steg i rätt riktning.

Thursday, October 6, 2011

Kristdemokrater ligger bakom regeringens reformer

Jag läste med stort intresse Svenska Dagbladets genomgång av regeringens reformer mellan 2006 och 2011. Noterbart är att de tre första stora reformerna har nästan uteslutande handlat om insatser från kristdemokratiska ministrar på Socialdepartementet. Regeringens stora valfrihetsreform är Lagen om Valfrihetssystem, LOV , som utarbetades av Maria Larsson efter en utredning av Acko Ankarberg Johansson, kristdemokraternas nuvarande partisekreterare. Reformen har gett ett reellt val att välja vem som ska komma hem till dig och utföra hemtjänst och även att välja äldreomsorg. Som forsknings- och äldrelandstingsråd, så ser jag det här som ett oerhört viktigt steg för att betona att rätten att välja också ska gälla äldre.

Det främsta exemplet på avreglering som lyfts fram i artikeln är Göran Hägglunds medvetna omstöpning av apoteksmarknaden, som är en veritabel tillgänglighetssuccé. Ökningen av antalet apotek har varit markant, inte minst i glesbygden. Även förbättrade öppettider har varit mycket viktigt för att säkerställa att fler patienter får tillgång till de läkemedel som de behöver. Nu är det viktigt att regeringen går vidare med arbetet att säkerställa att även ovanliga läkemedel kan garanteras, på ett bättre sätt än hittills varit fallet.
Det tredje exemplet som tas upp är välfärdstjänster, där kraven på vårdval över hela landet är det klart dominerande inslaget. Detta beslut tar makten från landstingsbyråkrater i framförallt de s-märkat delarna av Sverige och ger den till patienterna. Rätten att påverka sin vardag och fatta egna beslut ska ju inte inskränkas bara för att man är sjuk. Tvärtom, menar jag och mina partivänner i regeringen att det är som viktigast, just när man har det som svårast i livet.

Slutligen pekar SvD på att alliansregeringen även sänkt skatter och gjort förändringar inom A-kassa och sjukförsäkringen. Visst är det bra att även de moderata statsråden har fått en del ur händerna, men jag vill ta detta tillfälle i akt att skicka en utmaning till mina allianskamrater. Kan ni peka på motsvarande banbrytande framsteg? Om inte, vad ska ni göra för att komma ikapp?

Wednesday, October 5, 2011

Upphandelshinder


Socialdemokraterna oroas över att försenade upphandlingar på NKS kan bli dyrt för skattebetalarna. Men den politiska majoriteten känner lugn inför de rekordstora investeringarna.
Innan upphandlingen av medicinsk teknik för Nya Karolinska Solna inleds krävs ett politiskt godkännande av förfrågningsunderlagen. Redan nu har landstingspolitikerna börjat fundera på hur de vill att underlagen ska se ut.

- Vi ska naturligtvis ha det bästa marknaden har att erbjuda. Det är angeläget att vi får det bästa när det gäller diagnosteknik, säger Stig Nyman (KD), landstingsråd och vice ordförande i NKS-beredningen, den politiska styrelsen för bygget av sjukhuset.