Thursday, May 26, 2011

Ett äldreteam, eller?

I vårt landsting finns några äldreteam. Ett av dem, ett projekt som finns i Huddinge kommun, är finansierat med statliga stimulansmedel. I och med utgången av 2011, så upphör bidraget. Vad händer nu? Många ställer frågan och jag svarar genom uppvaktningar, brev med frimärke och mail.
Jo, nu kan jag berätta att, äldreteamet fortsätter åtminstone till utgången av 2012. Nu tar vi några månader på oss för att noga tänka igenom och söka lösningar i hela länet och inte bara för invånarna i 4-5 av länets kommuner. Jag söker ivrigt efter lösningar eller verksamheter som kan bli ännu bättre än ett väl fungerande det äldreteam, som nu finansieras av staten. Jag är övertygad om att det finns och hoppas att innan påsk nästa år ha goda underlag för att bereda ett ärende till Hälso- och sjukvårdsnämnden.

Budget 2012 och framtidsplaner
Jag tror mig kunna påstå att mitt landsting knappast någon gång tidigare satsat så beslutsamt om framtidsinriktning inom landstingets ansvarsområden som i det budgetförslag som antogs av landstingsstyrelsen i tisdags och som landstingsfullmäktige ska hantera och besluta om den 14-15 juni.

Utmaningarna är stora och begränsas inte enbart till finansieringen. ”Framtidens hälso- och sjukvård” är en del av budgetbeslutet, Nya Karolinskas innehåll och funktion är en del av budgetbeslutet och vi skall under året formulera en investeringsplan för hälso- och sjukvården och en för kollektivtrafiken.

Nu måste beslutsamheten också prägla vår verksamhet, inte minst politiskt, under resten av detta år och de som följer. Om vi förmår hålla visionen om framtidens hälso- och sjukvård och Nya Karolinska klar och tydlig, då kommer det att kunna fungera. Därför får vi inte av något skäl falla in i ett traditionellt tänkande och agerande. Vision och innovation måste vara våra ledord. Mot detta påstående kan inte opposition resas…

Tänkvärt citat:
”Jag vill inte göra en politisk poäng med mitt inlägg, jag vill vara seriös…”
(ett oppositionsinlägg i en diskussion om framtidens sjukvård)
 
Stig Nyman, kristdemokrat

Forsknings- och äldrelandstingsråd

Wednesday, May 18, 2011

Så bra kan det vara

2011-05-18
Reflexioner
2011:13

Hittills idag har jag som utredningsordförande varit fokuserad på ett av mina statliga uppdrag – Kommittén för förstärkning av den kommunala demokratins funktionssätt. En bra och konstruktiv dag tillsammans med aktiva ledamöter, experter och sekreterare.
Efter en kort stund på kontoret i landstingshuset, så får jag ett mail med länk till Twitter om Nya Karolinska. Det kändes helt naturligt att sprida den nya kunskapen vidare på det här sättet. Nya Karolinska Solna är utsedd till bästa internationella OPS-projekt vid en Public Private Partnership-gala i London!

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

Tuesday, May 17, 2011

Nytt förslag för Södertälje sjukhus

Alliansen kan idag stolt presentera visionen för det nya Södertälje sjukhus! Ledningen för Södertälje sjukhus har tagit fram ett nytt förslag till ny- och ombyggnad av sjukhuset. Genom att skilja akutsjukvård och närsjukvård skapas goda förutsättningar för att klara kapacitet och arbetsmiljö. Samtidigt blir investeringskostnaden 25-30 procent lägre, vilket ger lägre framtida hyror. En enig sjukhusstyrelse står bakom förslaget.

Landstinget ska nu jobba vidare med det nya förslaget i ett programarbete som väntas bli klart under 2011.

- Sjukhusledningen har visat på kreativitet och kommit med ett mycket intressant förslag för sjukhusets framtid. Viktigast för mig är att bygga ett bättre akutsjukhus, som även i framtiden ger Södertäljeborna en god sjukvård, säger finanslandstingsrådet Torbjörn Rosdahl (M).

- Det nya förslaget från sjukhusledningen kommer att ligga till grund för det fortsatta programarbetet för ett nytt sjukhus och jag hoppas att programarbetet kan vara klarat i år. I landstingets investeringsbudget finns pengar avsatt för ny- och ombyggnad, säger LOCUMs styrelseordförande landstingsrådet Charlotte Broberg (M).

- Vi är glada för beskedet från landstingsledningen att programarbetet nu genomförs enligt vårt nya förslag, som innebär många fördelar. Vi får flexibla lokaler och enkelrum som skapar en god arbetsmiljö och tillräcklig med vårdplatser. Det underlättar kompetensförsörjning och kvalitetsutveckling. Samtidigt kommer vi att få lägre hyreskostnader i framtiden jämfört med tidigare förslag, säger Mikael Runsiö, VD för Södertälje sjukhus.

Formellt väntas landstingsstyrelsen fatta beslut den 21 juni.

Förslaget i sin helhet kan ni se nedan:

Wednesday, May 11, 2011

Landstingets budget för 2012 publicerad

Den 14-15 juni ägnas landstingsfullmäktiges möte åt budget och planering för 2012 och de närmaste åren därefter. Låt mig få dela med mig av några av de viktigaste frågorna inom hälso- och sjukvården.
Alliansen fortsätter moderniseringen av sjukvården och flyttar vården närmare patienten samtidigt som patienterna får ökat inflytande över sin egen sjukvård. Vårdvalet utökas med att antal nya områden. Totalt satsar vi 48,8 miljarder kronor på sjukvården vilket innebär en ökning på 1,8 miljarder kronor jämfört med innevarande år. Sedan Alliansen tog över ansvaret för Stockholms läns landsting år 2006 har vi tillfört sjukvården över 11 miljarder kronor.

700 nya vårdplatser fram till 2015 är nu ett uttalat mål, vilket främst handlar om en utbyggnad av närsjukhusen. Detta för att mer vård ska kunna ges närmare patienterna men även för att bereda plats för personer med större vårdbehov vid våra stora akutsjukhus.
För mina egna politiska ansvarsområden är jag naturligtvis särskilt glad för satsningarna på förbättrad äldresjukvård genom kraftigt utökad geriatrik. Den beslutsamma satsningen på rehabilitering är naturligtvis att annat glädjeämne. Som jag nämnt tidigare så är Sollentuna sjukhus numera på landstingets investeringslista och inte på säljlistan.

Och nu över till något helt nytt!
Idag har landstinget genom sitt forsknings- och äldrelandstingsråd, dvs. undertecknad, med sin signatur på ett s.k. Letter of Intent valt att fördjupa och bredda forsknings- och utvecklingsarbetet framför allt inom området kliniska läkemedelsprövningar. Det gör vi tillsammans med läkemedelsföretaget Novartis.
Sverige har tyvärr inte längre en så tydlig tätposition i fråga om kliniska läkemedelsprövningar som var fallet för 10-15 år sedan. Vi behöver söka nya vägar och nya former för samarbete mellan sjukvårdshuvudmän, akademi och industri. Vi har kontakter med flera läkemedelsföretag som tillsammans med oss vill medverka. Landstingets dörr är öppen.
Min kommentar på det för landstinget, Novartis, Karolinska universitetssjukhuset och Karolinska Institutets gemensamma seminarium klipper jag in här:

Changing Needs of an Innovative Health Care Provider
Today we are taking a step from dreams and plans to the practice of joint collaborative efforts in order to improve accessibility, productivity, patient adherence and outcomes in multiple therapeutic areas.
I myself have tried to do my political work with open eyes and an open mind for the needs of change during my almost twenty years in the County Council.
I an convinced that there is a need of new ways of collaboration between the Health Care providers, the Academy and the Industry. And I am sure that we soon enough will be able to witness some more similar attempts like the one we can witness today.

I know that there is a great interest among some of Novartis competitors to find new ways of collaboration with the counties in our country. And to open doors for collaboration with the Stockholm County Council must be one of my main responsibilities as a responsible elected county council commissioner with a special mission in research and development and patient safety.
A few months ago we made a politically unanimous decision in the elected assembly of the Stockholm County Council on a new Research and Development Strategy which is giving a clear support for acting the way we are practising today. In this document it is said that the County Council will take steps towards more of collaboration with the industry together with the academy and the universities. We need it in the County Council as a Health Care provider for our patients, the industry needs it for financing the business and improving attempts within research and development and the academy and the universities need it for their responsibility for education, research and development.

I will express my gratitude to Novartis for the initiative and the intention to support innovative value added therapies in the way the Letter of Intent says.
I am happy on behalf of the inhabitants, the tax payers and the patients in the Capital Region of Sweden and for myself as one of the political leaders in the Stockholm County Council having signed the Letter of Intent today.

Ett tänkvärt citat:
“Om du går så långt som du kan se, så kan du därifrån se tillräckligt långt för att kunna gå vidare”
John Wooden

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

Friday, May 6, 2011

Inför ett viktigt beslut

När Hälso- och sjukvårdsnämnden möts på tisdag, så ska vi fatta beslut om Framtidsplan för hälso- och sjukvården. Detta är en del av ett stort och samlat ärende som också kommer att innehålla mer om innehåll och inriktning i Nya Karolinska, mer om Karolinska Universitetssjukhusets verksamhet i Huddinge och en omfattande investeringsplan för de två närmaste mandatperioderna utöver den som just inletts. Den 14 juni 2011 blir en märkesdag för framtidens hälso- och sjukvård i Stockholms läns landsting. Då inleds två dagars budgetfullmäktige.

En idé: GeriatrisktUtvecklingsCentrum!
Nu etableras regionala cancercentra i de sex sjukvårdsregionerna. Det är en bra förebild för en idé som jag talat med några erfarna kunskapare om. Alla som verkar inom hälso- och sjukvårdspolitiken brukar tala om den demografiska utmaningen. Att vi idag kan konstatera att vartannat barn som föds i år kommer att bli 100 år gammal är inte huvudargumentet för min idé. Vi vet också att antalet äldre växer starkt de närmaste åren. Glädjande nog vet vi att många äldre kommer att leva länge friska. Ibland sägs det att ”pensionsåldern” mycket väl kan utgöra en tredjedel av livet. Men, vi är klart medvetna om att många äldre har och kommer att ha ett växande vårdbehov.

I mitt landsting har vi elva geriatriska enheter. Verksamheten i några av dessa kommer att upphandlas under året eftersom tidigare upphandlade avtal går ut i början av nästa år. Inför denna upphandling är jag angelägen om att få delta och medverka i konstruktiva, innovativa och framåtsyftande samtal.

Vårdbehoven varierar, men ett är säkert, nämligen att våra äldre kommer att i ökande utsträckning vara de personer som behöver en växande del av våra gemensamma resurser. Och då inte bara därför att antalet äldre växer. Det handlar också om att ta vara på nya behandlingsmetoder, tillgodose ett starkt behov av forskning och utveckling inom vårdområdet som rör äldre. Det behövs tanke- och erfarenhetsutbyte etc. Därför skulle jag vilja ta initiativ till ett geriatriskt utvecklingscentrum i Stockholms läns landsting.

Ett tänkvärt citat – en favorit i repris:
“Vår Herre har skapat nötterna, men han har inte knäckt dom.”
Goethe

Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd

Tuesday, May 3, 2011

Frågor till dagens landstingsfullmäktige



Stig Nyman svarar idag på vänsteroppositionens frågor till landstingsfullmäktige angående förslaget till ny upphandlig av geriatriken i Nynäshamn.

1. Det handlar inte om en nedläggning av den geriatriska kliniken i Nynäshamns i den meningen att själva vården försvinner, utan en upphandling med sammanläggning av två mindre enheter till en större med föreslagen placering på Handens närsjukhus. Den geriatriska vården för Nynäshamnsborna finns därför kvar men med en annan geografisk placering. Geriatriska kliniker är, liksom akutsjukvården, inte kommunbundna utan kommunövergripande vårdenheter. Det är för oss i Alliansen aldrig den geografiska placeringen av slutenvården utan vårdkvaliten och patientsäkerheten som är avgörande för framtida beslut.
2. Vi är väl medvetna om att det för vissa boende perifert i Nynäshamns kommun innebär extra byten med kommunala färdmedel kan uppstå när man ska besöka en patient som är inlagd. För en anhörig som är beviljad färdtjänst, vilket gäller för många av de anhöriga till geriatriska patienter, så innebär det en något förlängd restid. Medelvårdtiden på geriatrisk klinik ligger idag på ca 11 dagar. Det innebär att det är under en mycket begränsad tid som den anhörige, oavsett transportmedel, besöker sin anförvant som är inlagd på geriatriken.
3. Alliansen har också öppnat upp för att den vårdgivare som vinner upphandlingen kan välja att lägga delar av vården i Nynäshamn. Tanken är att stärka vården och ge bägge klinikerna ökade möjligheter att fortsätta att bedriva geriatrisk vård av hög kvalitet. Samma personer som idag får slutenvård inom geriatriken skall även fortsättningsvis ska få denna vård tillhandahållen, målet är inte att överföra vård till akutsjukhusen.
4. I framtiden inom Stockholms läns landsting kommer, om Alliansens vision bli verklighet, alltmer vård att föras över från akutsjukhus till geriatriska kliniker och då kommer det vara mycket viktigt att alla geriatriska kliniker bibehåller en hög kompetens för att ta omhand dessa patienter.