Wednesday, March 23, 2011

Nu har SLL en forskningsstrategi!


I gårdagens landstingsfullmäktige beslutades enhälligt om att anta en FoUU-strategi. Som initiativtagare till strategin för ett par år sedan, så känner jag både glädje och tacksamhet. Stora delar av debatten tyckte jag var mycket bra, bl.a. att den visade det breda politiska intresset för frågorna och angelägenheten av att landstinget har ett uttalat engagemang i sina relativt stora satsningar av forskningsmedel.Efter en språklig översyn, t.ex. att i stället för att skriva ”hälsoförebyggande” använda begrepp som ”hälsofrämjande”, så är det dags för publicering.När landstingsrådsberedningen i dag på förmiddagen mötte ledningen för Karolinska Institutet, så framgick än mera tydligt hur angeläget det är för landstinget att fördjupa och bredda samarbetet mellan landsting och akademi. Vår nya FoUU-strategi tar upp det liksom det synnerligen angelägna att på motsvarande sätt samverka med industrin och då främst den medicin tekniska industrin och läkemedelsindustrin. Innevarande år, 2011, kommer att vara och bli ett mycket spännande år.

Nu formas planer och budget för 2012

I mitten av juni i år ska landstinget besluta om nästa års budget. När landstingsalliansen för en vecka sedan publicerade sina planer för de närmaste åren på DN-debatt (Länk till artikeln: http://www.dn.se/debatt/vi-satsar-47-miljarder-pa-sjukvarden-i-stockholm) så angav vi i väsentliga delar vad nästa års budget kommer att handla om. Jag tycker att mitt nya ansvarsområde, dvs. vården av äldre, multisjuka, patientsäkerhet, rehabilitering och habilitering, får goda utvecklingsförutsättningar både kvantitativt och kvalitativt. Det är så en slipsten skall dras. Ta gärna vara på artikeln, den kommer vi att återkomma till, både mycket och gärna. Det ska bli spännande att se vad oppositionspartierna har att komma med. Deras reaktion efter publiceringen av vår artikel var sur som rävens möte med rönnbär. Socialdemokraterna hävdar i en kommentar att landstingsalliansen har planer på att ”avlöva” huddingedelen av Karolinska Universitetssjukhuset. Det är en fullständigt ogrundad spekulation, som skymmer bristen på egen politik, tycker jag. Miljöpartiet sa att ”alliansens ord ekar tomt i fulla sjukhuskorridorer…” Vänstern kallade innehållet för ”en skrytvals som bidde en tumme…” Nu ska dom få se på gnistor. Ingen landstingsmajoritet har satsat så stort och beslutsamt som den som nu regerar landstinget. Kommentarerna till vår DN-artikeln från många medarbetare och chefer i vården uppmuntrar och stärker.

Ett tänkvärt citat:
“Felsteg kan man göra – även när man står stilla“
Sven-Gustav Åstrand


Stig Nyman,
kristdemokratForsknings- och äldrelandstingsråd

Friday, March 11, 2011

Nu behövs inga (s)pekulationer…


Det blir uppenbarligen Håkan Juholt som ska leda socialdemokraterna de närmaste åren. Jag är minst lika nyfiken på vem som blir partiledare för socialdemokraterna i Stockholms läns landsting efter Ilija Batljan. Det ska bli spännande att se om det blir Anders Lönnberg eller Mikael Damberg – det är en spekulation från min sida. Kanske väljer man i stället rockader i den grupp av landstingsråd och heltidsarvoderade som finns i landstingshuset idag.

Ju fler jag möter…
Sedan jag senast skrev om behovet av en satsning på rehabiliteringsvård för att stärka och komplettera vårdkedjan, så växer stödet för idén. Jag får samma positiva reaktion från vårdens professioner som från patient- och handikapporganisationer. Jag arbetar för att vi i landstingsalliansen snart nog kan säga att vi kommer att utreda förutsättningarna för inrättande av en utbyggd specialiserad medicinsk rehabiliteringsvård med syfte att beslut fattas inom ett år. Det kommer att, förutom att stärka vårdkedjan, också att stärka patientsäkerheten och bidra till att öka antalet vårdplatser på akutsjukhusen.

Ett tänkvärt citat – med tanke på partisympatiundersökningar:
“Liten nyckel kan öppna stor dörr.“
Turkiskt ordspråk