Monday, December 20, 2010

Patientsäkerhet igen

2010-12-17
Reflexioner
2010:33

Patientsäkerheten igen: Tack för stödet, regeringen!
Vi vet att hundratusentals människor skadas varje år i vården. Så många som uppemot 3.000 dör en ”undvikbar” död, inte på grund av sjukdomen, utan just på grund av det faktum att man vistas i svenskt sjukhus. Svenska sjukhus måst få bli den tryggaste och säkraste platsen på jorden. Alliansregeringen har jobbat beslutsamt med frågan om patientsäkerhet och nu erbjuds landstingen en patientsäkerhetspremie i en ädel tävlan om förbättrad patientsäkerhet. Det handlar om 400 miljoner nästa år.

Nu har vi en budget
Landstingsfullmäktige har beslutat om budget för 2011 och plan för åren därefter. Många debattinlägg blir det under de sammanlagt 18 timmarna vi hade på oss från tisdag morgon till onsdag kväll den här veckan.Vårt lands alliansregering och en landstingsmajoritet med likartad politisk sammansättning och inriktning är bästa tänkbara grund och utgångspunkt för en framgångsrik mandatperiod. Väljarna har sagt sitt och nu är valet vårt, som fått väljarnas förtroende att leda landstinget de närmaste åren. Alla är välkomna att medverka, politiskt förtroendevalda av olika chatteringar, medarbetare och chefer på alla nivåer. Jag lovar lyhördhet och öppen attityd frän kristdemokraterna.I ett av mina inlägg vågade jag mig på en framtidsbild, en liten berättelse. Jag sa bl.a. så här: När valåret 2014 inleds kommer Stockholms läns landsting att kunna erbjuda Europas högsta patientsäkerhet. För att noll-visionen, dvs. en vision utan undvikbara patientskador, skall uppnås behövs ytterligare ett par tre år efter 2014 – resultaten så långt är dock imponerande och används som global förebild för beslutsamt och resultatinriktat patientsäkerhetsarbete. Före valet 2018 är SLL föremål för studiebesök och avhandlingar i en omfattning som vi idag, den 15 december 2010, bara kan drömma om. De stora vinnarna är patienterna och deras närstående. Den nya Patientsäkerhetslagen är en succé.

Ett tänkvärt citat:“What if we focused on the high priorities and were able to sweep aside the time wasters that seem to consume each day? What if we learned separate the high value tasks, goals, and objectives from those that merely seemed urgent?”Og Mandino

Stig Nyman, kristdemokratForsknings- och äldrelandstingsråd

Om du vill kommentera, så är du varmt välkommen!

Om du inte vill ha mina reflexioner, så blir jag tacksam för ett besked via e-post:stig.nyman@kristdemokraterna.se

Om du vill ta del av mina tidigare reflexioner så gå in på min hemsida och klicka vidare.
http://www.kristdemokraterna.se/stignyman

Wednesday, December 15, 2010

Recept för en patientsäker vård utan undvikbara patientskador


PRESSMEDDELANDE
20101214
Kristdemokraterna
Stockholms läns landsting

En av hälso- och sjukvårds största utmaningar de kommande åren är att ständigt förbättrad patientsäkerheten så att Stockholmarna får en patientsäker vård i världsklass. För att nå det målet krävs en noll-vision för undvikbara patientskador inom vården, säger Stig Nyman, (KD) landstingsråd.

Årligen dör mellan 600 – 800 patienter en undvikbar död när de får vård i Stockholms läns landsting, vilket är helt oacceptabelt. Kristdemokraterna och Alliansen har påbörjat arbetet för att alla ska få en patientsäker vår där ingen ska drabbas av undvikbara patienskador, fortsätter Stig Nyman.

För att nå noll-visionen för undvikbara patientskador inom vården kommer SLL fortsätta att fokusera på en god och adekvat utbildning för vårdpersonalen, förbättrad läkemedelsförskrivning och ge patienten möjlighet att välja vård efter kvalitén inom patientsäkerheten, fortsätter Stig Nyman

Ersättningssystemet inom vården måste ses över så att en god kvalité inom vården lönar sig. Vårdgivare som förorsakar patientskador är i fel bransch. Så når vi en patientsäker vård i världsklass, avslutar Stig Nyman.


För mer information:
Stig Nyman
Forsknings- och äldrelandstingsråd
Telefon: 070 – 37 234 05

Robertho Settergren
Landstingsrådssekreterare
Telefon: 070 – 737 41 51

Tuesday, December 14, 2010

Nu genomför vi vallöften



Trafikdebatt, budgetfullmäktige 2010-12-14

När jag började engagera mig som förtroendevald inom kollektivtrafiken för 12 år sedan satt Allians partierna i majoritet. Det var en tid då det satsades stort på kollektivtrafiken i landstinget. Då de rödgröna tog makten 2002 stannade kollektivtrafikens utveckling och jag skulle vilja beskriva mandatperioden 2002-2006 som fyra förlorade år. Man lade mycket energi på interna frågor och lite kraft åt framåtsyftande åtgärder. Under dessa år byggdes t ex inte en meter nytt spår i Stockholm.

2006 tog åter Alliansen makten och har sedan dess sett till att stora och viktiga spårutbyggnader har tagit form. Utbyggnaden av dubbelspår på Nynäsbanan, Roslagsbanan och Tvärbananans förlängning till Solna är några exempel.

Kristdemokraterna har under denna mandatperiod uppfyllt sina vallöften och genomfört t ex studentrabatt i SL, man har återinfört rullstolstaxi och genomfört en dygnet-runt-trafik i tunnelbanan. Vidare har vi fått igenom ett beslut om att utrusta alla SL:s nya bussar med alkolås till utgången av år 2014.

Nu har Alliansen fått en historisk chans i Stockholm och belönats med förnyat förtroende för ännu en mandat period i Stockholms läns landstings styre. Efter förhandlingar under hösten har kristdemokraterna fått igenom flera viktiga satsningar som idag finns med i Alliansens förslag till budget. Vi har bland annat lyckats driva igenom en förlängning av Spårväg City österut mot Lidingö . Vidare vill vi nu se till att permanenta försöket med pendelbåten mellan Nybroplan, Nacka Strand och Lidingö, vi vill fortsätta arbetet med Tvärbanan Ost till Slussen och Saltsjöbanans upprustning, Tvärbanan Norr till Kista och Sollentuna samt modernisering av Lidingöbanan.

Michael Stjernström, KD

Monday, December 13, 2010

reflektioner, ett nytt redskap i patientsäkerhetsarbetet är lanserat

Nu ére klart…
Fördelningen av tjänsterum är klar hos landstingsalliansen, budgetfullmäktige på tisdag och onsdag nästa vecka, den 14-15 december kommer bl.a. att visa att väljarna gjorde klokt i att erbjuda landstingets borgerliga partier att leda landstinget ytterligare en period.

Ett nytt redskap i patientsäkerhetsarbetet är lanserat
I onsdags hade jag förmånen att få inleda ett lanseringsseminarium av patientsäkerhetsverktyget ”Modifierad Automatiserad GTT”.I december 2009 inleddes i Stockholms läns landsting (SLL) ett arbete med att utveckla ett elektroniskt stödverktyg för journalgranskning enligt GTT (Modifierad Automatiserad GTT), med syfte att identifiera och underlätta åtgärder inom områden med bristande patientsäkerhet. Stödverktyget Modifierad Automatiserad GTT har tagits fram av chefläkare och kvalitetsansvariga medarbetare vid Karolinska Universitetssjukhuset samt IT-expertis, på uppdrag av Hälso- och sjukvårdsnämndens förvaltning (HSNf), SLL. Genom det elektroniska stödverktyget automatiseras de inledande stegen i GTT-metoden. Detta innebär att sjukhusledningen på ett effektivt sätt kan genomsöka ett slumpmässigt urval eller samtliga journaler på kliniknivå, efter områden där brister i patientsäkerheten kan föreligga. Den frigjorda arbetstiden kan användas till att åtgärda identifierade patientsäkerhetsbrister och följa upp effekter av insatta åtgärder. Under sommaren 2010 har en anpassning av det elektroniska verktyget påbörjats för användning även inom barnsjukvården. En nationell referensgrupp bestående av kompetens inom patientsäkerhetsområdet har medverkat vid framtagningen.Ett arbete har nu inletts med att införa redskapet Modifierad Automatiserad GTT vid samtliga akutsjukhus i SLL, ansvariga för avtalen med akutsjukhusen har beslutat att samtliga opererande kliniker ska genomföra slumpvis journalgranskning under 2011. Allt som kan göras för att stärka patientsäkerheten skall göras. Med den meningen inledde jag min seminarieinledning. Det är min absoluta mening – och jag delar den…


Stig Nyman, kristdemokrat
Forsknings- och äldrelandstingsråd



Ett tänkvärt citat:
“What do we ask for when we seek guidance? And what are our sources of guidance? Seek out people and opportunities that expand your thinking and improve your skills. Be willing to explore and listen for new ideas and different solutions that develop your abilities to be effective and productive.”Og Mandino

Om du vill kommentera, så är du varmt välkommen!

Om du inte vill ha mina reflexioner, så blir jag tacksam för ett besked via e-post:stig.nyman@kristdemokraterna.se

Om du vill ta del av mina tidigare reflexioner så gå in på min hemsida och klicka vidare. www.kristdemokraterna.se/stignyman

Monday, December 6, 2010

Stigs Reflektioner 2010:31


Spännande medicinsk riksstämma
Jag har förmånen att lyssna och lära och knyta och återknyta kontakter under årets Medicinska Riksstämma i Svenska Läkaresällskapets regi. Ett par seminarier i går och fyra idag, varav det senaste överraskade mig mest och det var också det mest välbesökta av de jag valde - omkring 200 deltagare. Det handlade om Sociala medier i vetenskapens tjänst. Flera mycket spännande resultat av kunskapsspridning och bättre vård med utgångspunkt i olika s.k. sociala medier redovisades. Det mest iögonfallande kom från Mayoklinikerna. Ett av inläggen gjordes av Lee Aase från Mayo. Titta in på den här länken: http://twitter.com/leeaase. Här finns exempel på en ny diagnos- och operationsmetod som det tog ungefär två år att lansera brett jämfört med den 15-17 år som är alltför vanligt. Två andra seminarier idag handlade om var sin ESO-rapport. Den första, som beskrivs på DN-debatt idag, ”Kåren och köerna”, samlade tyvärr färre än tio deltagare. Den handlade om den medicinska professionens roll i styrningen av svenska hälso- och sjukvård. Den andra ”Värden i vården” samlade drygt 20 deltagare och handlade om målbaserad ersättning i hälso- och sjukvården. Båda anser jag vara synnerligen angelägna och aktuella. Rapporterna kan rekvireras från http://www.fritzes.se/

Snart klart…
Nu återstår ett budgetbeslut, val av styrelser och nämnder, fastställande av arvoden och fördelning av tjänsterum – sedan kan vi börja jobba på riktigt allvar i den nya landstingsalliansen.

Stig Nyman, kristdemokratForsknings- och äldrelandstingsråd


Ett tänkvärt citat: ”Det är ingenting fel på förändring, bara den går i rätt riktning.” (Sir Winston Churchill)


Om du vill kommentera, så är du varmt välkommen!
Om du inte vill ha mina reflexioner, så blir jag tacksam för ett besked via
e-post:stig.nyman@kristdemokraterna.se

Om du vill ta del av mina tidigare reflexioner så gå in på min hemsida och klicka vidare.www.kristdemokraterna.se/stignyman

och så en blogg:http://stockholmslandsting.blogspot.com/