Monday, May 24, 2010

Reflexioner 2010:14

Jag fick ett mail om kommunmaten i Nynäshamn

Häromdagen fick jag ett mail från Sara Frykman, gruppledare för kristdemokraterna i Nynäshamns kommun, dvs. den kommun som nye S-gruppledaren i landstinget, Ilija Batjlan varit kommunalråd i under några år de senaste mandatperioderna. Så här skrev Sara bl.a.
”Jag har själv lyft fram maten som en betydelsefull komponent i det hälsofrämjande arbetet ett otal gånger, både för de äldre, oavsett om de bor hemma eller i särskilt boende och för våra skolbarn. Varenda förslag till god = bättre nutrition, både för gamla eller unga, har avslagits utan pardon. Jag har också tagit upp detta med "stjärnkockar" som en inledande inspiration för ett annat tänk i distribution av mat - avslag. Vi har en restaurangskola i kommunen - jag har föreslagit en samverkan - avslag! Senast hade vi debatt om detta i Kf för drygt en vecka sedan, som just handlade om närproduktion och tillagningskök i skolorna, ett medborgarförslag. Allt har (s) sagt nej till. Ilija har lovat att Nynäshamn ska vara Sveriges Florida för de äldre. Här finns knappast någon valfrihet våra äldre. De viktiga kvalitetsfaktorerna som social samvaro och aktiviteter och "maten" får sämsta betyg.”

Är det så att talesättet ”mycket snack och lite verkstad” är symptomatiskt för agerandet? Detta på tal om att socialdemokraterna i landstinget ska lansera sjukhusmaten som valfråga.

Idag hände det

Idag har jag haft tillfälle att vara med om invigningen av Karolinska Institutet Science Park, ett av Sveriges ledande Life Science-kluster. Det här är ett gemensamt projekt av KI, Tekniska Högskolan och Stockholms universitet. I sammanhanget utvecklas en samverkan med SciLifeLab i Uppsala. I de nya byggnaderna samsas avancerad akademisk verksamhet med näringslivet. Det är bara att gratulera Sverige och svenskarna. Landstinget finns också med på ett hörn.

Och mer blir det

I en bilaga till en av Stockholms riksmorgontidningar i morgon finns mer att läsa, både om KI Science Park och de kommande investeringarna i gränslandet mellan Stockholm och Solna. Det är flera forsknings- och utvecklingsbyggnader och ett nytt universitetssjukhus. När svenskarna går till val 2018, då är ett av världens mest framstående och kompletta Life Science-kluster på plats. Och mitt i allt detta Nya Karolinska. Att få delta och medverka är en ynnest.

Wednesday, May 12, 2010

Reflexioner 2010:13

Sjukhusmaten blir en valfråga (S)
I en nyhetsartikel i Svenska Dagbladet idag lanserar Ilija Batljan, socialdemokraternas nye gruppledare, att sjukhusmaten skall bli en valfråga. Ett nytt koncept skall lanseras, ”hälsokök”. I en interpellationsdebatt i fullmäktige i går så framförde Miljöpartiets landstingsråd Raymond Wigg därutöver en idé om à la cartemat på sjukhusen. Jag gissar att (V) hänger på eftersom man väl avser att hålla ihop det rödgröna alternativet.

Intressanta tankar och idéer så länge de lanseras i rubrik- och slagordsform. Idén med hälsokök förefaller bygga på produktionskök ska finnas i alla våra sjukhus. Hittills har jag uppfattat att MP är ensamma om den idén. Övriga partier var överens om en ordning som initierades under den senaste S-ledda landstingsmajoriteten och som resulterade i en upphandling av sjukhusmaten. Resultatet av upphandlingen som blev känt för knappt ett år sedan och därefter har det handlat mer om matens kvalitet och utseende och mindre om hur och var den skall produceras.
Det ska bli spännande att ta del av det nya rödgröna konceptet, som till skillnad från dagens sjukhusmat, skall vara ”riktig mat” enligt S-utspelet i dagens tidning. Hur många kök som behövs, hur många kockar som behövs, hur mycket serveringspersonal som behövs, hur många och stora kyl- och frysrum som behövs och hur mycket det kommer att kosta finns inga besked om. Frågan är väl om det någonsin blir några klarläggande besked.

Att sjukhusmaten ska ha hög kvalitet, är en vital del av vård och omhändertagande, att det skall finnas goda valmöjligheter för patienterna om innehåll och serveringstider och att kostnaderna skall vara rimliga finns ingen politisk oenighet om.

Tänkvärt citat:
”Politiker tänker mer än vanliga människor. Dom tänker ungefär en halvtimme om dagen."
(Gisle, 8 år)

Saturday, May 8, 2010

Reflexioner 2010:12

Nu byggs Nya Karolinska
I tisdags beslutade landstingsfullmäktige att ett konsortium av svenska Skanska och brittiska Innisfree ska bygga och finansiera den byggnad som skall innehålla Nya Karolinska. Svenska Coore Service Management kommer att svara för service och underhåll. Stockholms läns landsting skall svara för vården.
Det finns bred politisk enighet om tillkomsten, dimensioneringen och utförandet av det nya universitetssjukhuset. Inför beslutet i fullmäktige i tisdags demonstrerade oppositionen med den nye socialdemokratiske gruppledaren Ilija Batljan sitt motstånd mot Offentlig Privat Samverkan, OPS. Det skedde framför allt genom att misstänkliggöra både landstingsalliansen som tjänstemännen för att inte informera korrekt om kostnaderna för investeringen. Man ifrågasatte också fullmäktiges beslut om sekretessbeläggning av vissa uppgifter om produktionsbolagets upplåning och räntor mm.

Med självvalda antaganden kan mycket visas men inte bevisas. Jag har hittills inte hört talas om ifrågasättande av att SL kommer att betala omkring 120 miljarder för driften av kollektivtrafiken de närmaste 25-30 åren och landstinget har inte heller ifrågasatt trafikaktörernas upplåningsräntor eller vinstmarginaler. Det landstinget betalar i form av vederlag för de investeringar och tjänster som utförs skall ligga inom de ramar som landstinget kan godkänna. Jag påstår att så är fallet såväl för Nya Karolinska som för kollektivtrafiken.

När det gäller uppförandet av Nya Karolinska beslutade landstingsfullmäktige i april och juni 2008 de ramar som vi hade att hålla oss inom. Dessa ramar håller. Då beräknades byggnadsinvesteringen till ca 14,1 miljarder, plus minus 10 procent. När det gäller service och underhåll har betalningsnivån förhandlats till en nivå som kan anses rimlig för den 25 års åtagande som är aktuellt för projektet.
Det förtjänar att påpekas, att de av oppositionen ifrågasatta räntenivåerna kan omförhandlas vid den tidpunkt landstinget väljer. Den uppgiften finns inte i oppositionens agerande, troligen för att då faller argumentationen platt. Efter ett presseminarium i onsdags förmiddag uttalades detta klart av Skanskas vd och publicerades bl.a. av ABC.

Det finns god och väl dokumenterad evidens för att OPS fungerar väl i fråga om att hålla tid för byggnation och i fråga om beställt utförande och kvalitet. Och detta gäller inte minst OPS-projekt som Skanska svarat för framför allt i England och USA.
Kan det vara så enkelt, att landstingsoppositionen är rädda för att landstingsalliansen skulle lyckas väl?

För initierad och korrekt information, använd länken: http://www.nyakarolinskasolna.se/

Tänkvärt citat:
”Det är bara en sak jag är säker på och det är att det finns mycket lite som man kan vara säker på."(Somerset Maugham)

Wednesday, May 5, 2010

Illvilja?

Och så bygger den KD-ledda Alliansen i Stockholm nya Karolinska! Alla borde vara eniga och glada men illbattingarna i oppositionen menar att landstinget betalar dyrare ränta än Skanska och att den sanna kostnaden därför blir 70 miljarder kr.

Detta är självfallet uppenbarligen fel: Hade landstinget lånat själva så hade man sannolikt sparat ett par miljarder i räntekostnader, men samtidigt fått hela risken. Med dagens avtal kan man aldrig nå över 59 mdr kr. Om Ilija hade lyssnat och läst hade han insett att räntekostnaderna är inbakade i vederlagen. Det innebär att han borde ha sagt att landstinget skulle kunna ha byggt för 53 miljarder. I stället säger han att det kostar 70 miljarder, vilket visar att han inte begriper.

Extra roligt blir det då Ilija säger att själva sjukhusbygget kostar 23 miljarder.

Även detta är självfallet fel: Då räknar han med en engångsförskottsbetalning som en kostnad, vilket man såklart inte kan göra. Den sanna kostnaden är cirka 19 Mdr kr, varav 14,5 är byggkostnader och resten motsvaras av en viss andel av räntekostnaderna. Detta är dock inbakat i vederlagen och kan alltså inte bli dyrare än så.

Ilija menar också att landstinget är dåliga på att låna pengar och att han med sina kontakter skulle kunna fixa det billigare

Behöver jag skriva att det också är fel: Det är Skanska som har lånat pengar inte landstinget. När kåken står klar omförhandlas lånet och om det ger en sänkt räntekostnad så gynnar det både Skanska och landstinget. Men det blir aldrig dyrare än vederlagen enligt ovan.

Ilija menar avslutningsvis att han är en anhängare av OPS, men att detta är en dyr OPS.

Dubbelfel: Aktieägaravkastningen och internräntan är hemlig, men vi har jämfört oss mot flera olika benchmarks i bland anant England och låt mig säga som så att vi är mycket nöjda med utfallet av den jämförelsen.

Mina Allianskollegor M&B bloggar även om detta: Här och Här.