Thursday, November 5, 2009

Reflexioner 2009:29

2009-11-05
Reflexioner 2009:29

Om sprututbyte…
När jag läste DN Debatt igår med artikeln om sprutbyte undertecknad av generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet, så gladdes jag av innehållet. Jag tror att alla som verkar politiskt tycker att det är en härlig känsla att kunna få vatten på sin kvarn. Och i går var vattnet varmt. Att debatten skulle hetta till igen, förstod jag.

Så kommentarerna är många och visst, Radio Stockholm ringde på förmiddagen igår och ville att jag skulle komma till studion till kl. 15.10. Jag skulle möta en moderat kollega för ett samtal under ett par minuter i ämnet sprututbyte.

Att ta del av gårdagens och dagens bloggar och kommentarer visar på ett enormt stort intresse för frågan och två tydliga ståndpunkter, för eller emot. Här finner man inga mellanting. Jag försöker respektera debattdeltagarna, men förlorar respekten när man kallar min och många andras hållning för hyllning av legaliserat missbruk eller att vi skulle vara knarkliberaler.
Det finns en svensk lag som sedan 2006 medger landsting och kommuner att samverka om angelägna åtgärder för att minimera smittrisker hos sprutnarkomaner genom sprututbytesprogram. Om man anser att personer med grava narkotikaberoenden, som får metadon- och subutexbehandling också är utsatta för ett legaliserat drogmissbruk, så haltar bilden mindre.

Vissa inlägg i går och idag gör tydligt att missbrukande människor med svåra narkotikaberoende inte skall erbjudas bästa tänkbara vårdinsatser i de fall sprututbyte ingår.

Min ståndpunkt grundar sig på flera saker. För min del började det med att jag som sjukvårdslandstingsråd i Stockholms läns landsting, åren 1999-2002, uppmärksammades på att vi i vårt landsting hade en synnerligen bekymmersam situation och utveckling av HIV- och Hepatit C-smittspridning. Jag uppmärksammades samtidigt om det framgångsrika arbetet i Malmö och Lund som då pågått tiotalet år. Jag beslutade att göra ett studiebesök i Malmö och fick tillfälle att samtala med mottagningens medarbetare och några av de narkotikaberoende personer som dels bytte sprutor, dels fick medicinsk och annan behandling. Efter ytterligare fördjupning genom att ta del av information från olika håll, så formades en ståndpunkt hos mig, som ligger i linjer med den lag som nu finns i vårt land.

Mitt parti är numera emot sprututbytesprogram från att under några år varit för. Därför anses det inte korrekt att jag bibehåller min övertygelse och föra den till torgs när frågor ställs. Jag hoppas på ömsesidig respekt.

I en P1-intervju igår med Lars-Erik Holm, generaldirektör för Socialstyrelsen, ställdes frågan: “Om det är så effektivt med sprututbytesprogram, varför har då inte fler landsting infört det här i Sverige?” Lars-Erik Holms svar löd så här: ”Därför att många blandar ihop hälsopolitik med narkotikapolitik. Narkotikapolitik går ut på att begränsa tillgången på narkotika och göra den svårare, för att personer som inte är missbrukare blir missbrukare. Men det här handlar om att hjälpa dem som redan är missbrukare att få ett drägligt liv och slippa bli sjuka i sjukdomar som kan förebyggas.”

Jag avslutar dagens reflexioner med detta radiocitat och hoppar över min sedvanliga citatavslutning.