Sunday, April 26, 2009

Reflexioner 2009:28

2009-10-18
Reflexioner 2009:28

Management Lessons…
För en tid sedan fick jag en rekommendation att läsa Management Lessons from Mayo Clinic, skriven av Leonard L. Berry, ”distinguished Professor of Marketing” och Kent D. Seltman, ”Director of Marketing av Mayo Clinic,” 1992-2006. Boken är publicerad av Mac Graw Hill Companies. Tack Johan Thor för rekommendationen!!!
Efter att ha läst ungefär en tredjedel av boken är jag beredd att rekommendera den till läsning av alla sjukvårdspolitiker som har intresse av att inflyta på sjukvårdspolitiken även efter nästa val och inte bara fram till dess. En lika varm rekommendation vill jag rikta till de sjukhusledningar och ledarna för vårdens fackliga företrädare, som ännu inte läst boken.
För mig är det näraliggande och logiskt att koppla det jag läser och lär till arbetet med och planeringen för Nya Karolinska. Mayo är en av våra förebilder och därför går det att känna igen en del av de bärande idéerna från denna synnerligen framgångsrika verksamhet. Att förverkliga erfarenheterna från Mayos framgångsrika historia i vårt landsting och i Sverige skulle kunna bli det mest angelägna som sker parallellt med medicinska och medicintekniska framsteg om vi vågar börja tänka långsiktigt med fokus på patientens behov i första hand eller som Mayo uttrycker det: "patient first"

NKS – en tankesmedja
Arbetet med Nya Karolinska, NKS-projektet, bör betraktas som och erkännas vara en tankesmedja för framtidens hälso- och sjukvård.
I de kontakter jag själv och ledningen för projektet har haft under hösten, visar att de idéer som vi hittills haft och vägleder oss mot målet med Nya Karolinska kommer att kunna ha mycket stor betydelse för de närmaste årens sjukvårdspolitik. Därför vill jag uppmana mina läsare att medverka. Börja gärna med ett besök på hemsidan: [ http://www.nyakarolinskasolna.se ]www.nyakarolinskasolna.se
Alla konstruktiva bidrag är välkomna.


Ett tänkvärt citat:
“Operationsköerna till Grönköpings Hälso- och Sjukstuga, i synnerhet vad gäller knäledsoperationer, böra minska å längden, varför landstingsrådet Alarik Augustsson har beslutat, att de som stå i kön måste stå närmare varandra.”
Grönköpings Veckoblad nr 8, 2009

Saturday, April 25, 2009

Stigs reflexioner no:14

Tokigheter kan rättas till!
Häromdagen kunde vi läsa i DN att SL:s moderate ordförande Christer G. Wennerholm skulle ha sagt att "det kommer inte att stå något sjukhus där 2015…" Anledningen till uttalandet såg ut att vara SL:s fortsatta planering av en T-banelinje mellan Odenplan och Nya Karolinska, som nu går in i en fas av ytterligare utredning om alternativ med bussar och spårväg. Min förhoppning och ambition är att det skall bli T-bana till Nya Karolinska och jag tror att utredningen som nu ska göras kommer att visa att T-banelösningen är den bästa ur flera aspekter, inte minst i fråga om tillgänglighet och säkerhet, hållbarhet och långsiktighet. Jag ser fram emot en rad positiva uttalanden i den riktningen från moderata avsändare.
När vi i FoUU-utskottet arbetar vidare med beredningen av Nya Karolinska så har vi ingen som helst anledning att ändra i tidplanen. Vi ligger definitivt inte efter eller är försenade, tvärtom, vi har ett mycket bra tempo på ett spännande och utmanande arbete, ett arbete som samtidigt är synnerligen uppmuntrande.

Vilka möjligheter erbjuder oss framtiden?
Ju mer konkret vårt arbete med Nya Karolinska blir i fråga om verksamhetsinnehåll och i beskrivningen av konsekvenser för övrig sjukvård i vårt landsting, så blir frågorna allt flera och allt mer påtagliga. Tänk om vi kunde föra ett sansat samtal, utan förutfattade meningar och bindningar, om en vision för vårt landsting med siktet på perioden 2015-2020. Samtalet skall helst föras i och mellan partierna i landstinget, bland och mellan medarbetare och chefer etc. De möjligheter vi står inför är fantastiska. De har knappast varit så tydliga som just nu. Låt Nya Karolinska få bli en inspirationskälla för samtalen kring framtidens hälso- och sjukvård. Jag uppskattar alla er som reagerar på mina reflexioner och när det gäller Nya Karolinska och framtidsfrågorna, så är jag särskilt tacksam för kommentarer.

Friday, April 17, 2009

Stigs reflexioner no. 13

Det blev miljarder till kommuner och landsting i vårpropositionen
Alliansregeringen har i och med vårpropositionen visat, att välfärden skall värnas. Utöver de inkomsttillskott och kostnadsreduktioner som redan beslutats och bl.a. står att finna i årets statsbudget kom ytterligare tillskott i vårens budgetproposition till kommuner och landsting nu i veckan. Intressant att konstatera, att Allians för Sverige gör precis tvärtemot regeringen Persson under perioden efter 1998 års val. I tre år i rad drog s-regeringen in 1 ny miljard om året åren 2000, 2001 och 2002 enbart från stockholmslandstinget. Nu kan vi i stället tillgodogöras en miljard drygt de närmaste åren bara tack vare den senaste veckans tillskottsbeslut.

Och vad erbjuder oppositionen?
Om några veckor får vi veta vad riksdagsoppositionen har för alternativ. Det ska bli spännande att se vad dom kommer med och hur de avser att finansiera. Höjda skatter brukar vara standardreceptet. Det kanske inte blir så smakligt för de personer och väljare som antingen nu får gå ner i lön eller varslas eller sägs upp. Om några veckor får vi veta. Socialdemokraternas talesman i ekonomiskt politiska frågor, Thomas Östros, har hittills använt en begränsad del av sitt ordförråd i sina recensioner av regeringens politik. "För sent och för lite." Och varje åtgärd från regeringen oavsett karaktär eller omfång är, enligt Östros, uttryck för passivitet. Samtidigt kan vi konstatera, att folkets tilltro till alliansregeringen växer och tilltron till Östros och Sahlin krymper.

Så här tror jag om sjukvården
Jag tog mig för att skriva ett inlägg på en debattsida i Läkartidningen och som publicerades i nr 8 2009. Den har följts av flera inlägg och i nästa vecka kommer fler eller ännu ett och sannolikt veckan därpå.
Jag skrev det första inlägget för att delge lite av min vision av Nya Karolinska, vad vi behöver vägledas av osv. Lite visionärt, tyckte jag själv att det var och det har jag fått uppmuntran för, men också mothugg. Min attityd till svenska hälso- och sjukvård har ifrågasatts etc. Titta gärna in på Läkartidningens website och ta del av meningsutbytet.

Om Nya Karolinska
I mina reflexioner har jag delat med mig en del om Nya Karolinska och jag tycker det är angeläget att samtalet om framtidens hälso- och sjukvård bör få fortgå. Låt mig få uppmuntra till att följa arbetet med Nya Karolinska via dess hemsida:
www.nyakarolinskasolna.se Där finns en hel del skriftlig information och via Staffan Hildebrands videoupptagningar kan bl.a. det politiska arbetet följas.

Wednesday, April 8, 2009

Veronica Palm sprider lögner om vården i Stockholm

Veronica Palm, sossarnas nya ordförande i Stockholm öppnar starkt med att sprida lögner om vårdvalet i Stockholm. Hon skriver i Metro att "Nationellt minskar vårdköerna, men inte i Stockholm. Här stimulerar man privata alternativ, där bara de som kan betala fullpris får plats" vilket inte är sant.

Alla patienter betalar samma avgift. Vården är solidariskt finansierad. Den gäller alla. Ingen lämnas utanför. Att insinuera något annat är falskt, dumdristigt och faller tillbaka på den som yttrat det. För socialdemokraterna är det naturligtvis besvärligt att vi i alliansen lyckats genomföra en reform som på så kort tid och med så positivt gensvar hos medborgarna.

Thursday, April 2, 2009

Läkemedel och säkerhet

Var på ett seminarium om depression härom dagen. Där fick jag lära mig att nästan alla personer över 75 år i Stockholms län får sömnmedel. Hur kan det komma sig att läkare gör den bedömningen att nästan alla behöver sömnmedel? Sömnmedel ger ju dessutom ofta svåra biverkningar. Man kan ju undra om det finns en koppling mellan dessa läkemedel och alla fallskador som sker i hemmet? Äldre personer behöver inte lika mycket sömn som de yngre. Det är helt naturligt. Varför ska vi då ändra på det och söva ner dem? Min undran efter seminariet hänger fortfarande kvar; vet vi egentligen alltid vad vi utsätter äldre personer för?

Det talas mycket om läkemedelsförgiftningar i sjukvårdsbranchen. Ett sätt att komma minska antalet läkemedel och samtidigt öka patientsäkerheten är att göra läkemedelsgenomgångar, något Kd har varit ivrigá förespråkare för. Nu har det kommit ett nytt innovativt förslag från oss.

Förslaget från Kd:s arbetsgrupp riktas till äldre personer med mer än 10 läkemedel. De föreslår att äldre patienter ska ha en primårvårdsläkare som ges koordinationsansvar för alla läkemedel. Självklart ska det vara så tycker nog de allra flesta. Men inom läkarkåren blir det nog protester. Ju fler läkare man besöker som patient ju fler mediciner kan man få och dessutom olika mediciner som inte är koordinerade med varandra. Det är inte en dag för tidigt att dessa frågor diskuteras. Tänk om läkarkåren får sån tillit till varandra att de vågar ta bort läkemedel som någon annan satt in, då har vi kommit in bit på vägen.

Nu pågår en utbildning i landstinget som handlar om att öka patientsäkerheten. Det riktar sig till både politiker och höga chefer. Det räcker ju inte med att några eldsjälar tyvker det är viktigt att öka patientsäkerheten.
Vården räddar livet på människor genom den högteknologiska utvecklingen och vår högspecialiserade vård, men på vägen dit har vi glömt alla vanliga patienter som dött en undvikbar död och eller skadats i vården. Läkare säger idag att vården är en högriskverksamhet. Därför är det viktigt att alla yrkeskategorier involveras i arbetet med att öka säkerheten gentemot patienten och där kommer läkemedelshanteringen in som en viktig del.