Thursday, August 21, 2008

Reflexioner 2008:21

2008-08-21
Reflexioner 2008:21

Upphandlingen av Nya Karolinska fick en tidplan idag
Idag har landstingsstyrelsens FoUU-utskott beslutat om en genomförande- och tidplan för arbetet med OPS-upphandlingen för Nya Karolinska. Samtalet inför beslutet var bra, gav vägledning och reste många intressanta frågor, varav de flesta kunde besvaras på ett uttömmande sätt. Andra frågor får vi återkomma till. Nu, om någonsin, är det på riktigt.
Som jag noterade i förra veckans reflexioner skall sjukhuset byggas under åren 2011-2014, fram till början av 2011 fortgår planering och upphandling. Vi räknar med att utse vinnande OPS-konsortium till årsskiftet 2009-2010. Innan jul år 2015, planerar vi för öppnande och inflyttningsåret kommer att behövas för utrustning, tester etc.

Sjukvården i Södertälje
Den rödgröna oppositionen i Stockholms läns landsting anser att sjukvården vid Södertälje sjukhus är hotad. Detta, skriver Dagens Medicin, skulle bero på att alliansledningen i landstinget sagt nej till en framställan från sjukhuset på 20 extra miljoner. … ska dom säga, som hade långtgående planer på att lägga ner sjukhuset tillsammans med Norrtälje sjukhus för så där 5 år sedan. Då valde jag och min partigrupp att gå emot nedläggningsplanerna och vi ställde oss bakom ett ganska tufft besparingsprogram på omkring 50 miljoner för Södertälje sjukhus. Det blev senare landstingets beslut och akutsjukhuset är kvar och skall vara kvar och kommer att utvecklas.
Som framgått av lokala och andra medier, så pågår samtal om etablering av ett samarbete mellan sjukhuset och ett privatägt vårdföretag, Global Health Partner, som inriktar sig på vård av personer med överviktsproblem. Det är nog bara ett majoritetsskifte som skulle hindra den utvecklingen. Här kan vi ha en vision om ett kvalificerat centrum för vård, forskning och utveckling kring ett växande problem (…om uttrycket tillåts)

Vårdcentral som riktar sig till invandrare
– Vi kan nå de invandrarkvinnor som i dag inte vill komma till sjukvården, säger läkaren Adam Halimonson, som har sett goda möjligheter att möta invandrares särskilda behov i vården. Planerna möts direkt av hård kritik, framför allt från socialdemokraternas kvinnoförbunds ordförande.
Inom ramen för det tillgänglighetsstärkande Vårdval Stockholm finns åtminstone två vårdcentraler som uttryckt intresse för att starta verksamhet med inriktning mot vissa etniska eller religiösa grupper av människor.
Nalin Pekgul, ordförande i socialdemokraternas kvinnoförbund, reagerar och är mycket kritisk till tanken på etniska vårdcentraler och tror att de kan bidra till en segregation av vården. Jag påstår att hon har helt fel.
Nalin Pekgul spekulerar i hur det skulle vara om Livets Ord öppnar vårdcentral och tramsar vidare i traditionell utvecklingsfientlig stil. Har hon inte fattat att det är patienterna som väljer och att dom ska ha den friheten och möjligheten och att det är och bör vara en vägledande princip för 2000-talets sjukvårdshuvudmän.

Tandvårdsreformen på plats…
På försommaren antog jag regeringens uppdrag att vara ordförande i ”Nämnden för statligt tandvårdsstöd”. Nu har jag och styrelsen tillträtt och börjar vårt arbete. Det kommer att bli mycket spännande. Den slutsatsen drar jag efter de möten jag haft med hittills utsedda ledamöter och de medarbetare som skall arbeta med reformen. Det sker med bas hos nuvarande Läkemedelsförmånsnämnden, som snart byter namn till Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.
Det har hunnit bli några intressanta samtal från patienter och tandläkare. Frågorna och undringarna är många i början. Från patienterna handlar frågorna om prissättningen och varför inte munhålans alla tänder och behandlingar ingår. Från tandläkarna handlar det mest om oron för ökande byråkrati och administrativa bördor. Reformen är knappt två månader gammal, så jag drar inga slutsatser ännu.

Ett tänkvärt citat:
”Många som yttrar sig har ingen egen mening, bara motsatsen till andras."
Olle Holmberg

Friday, August 15, 2008

Reflexioner 2008:20

2008-08-15
Reflexioner 2008:20

Sommaren är i stort sett förbi…
För min egen del har sommarledigheten, som tog slut för ett par veckor sedan, dominerats av målning av fritidshuset i Hamrånge-fjärden. Men tiden har erbjudit möjligheter att följa tidningar och andra massmedier. Inga kriser eller större problem i landstinget och dess verksamheter har jag noterat, dessbättre. Utvärderingen av Vårdval Stockholm pekar åt rätt håll och öppenheten från landstingsalliansen att justera där det behöver justeras tas emot positivt, så vitt jag kan se och har hört.

Sommareko
Jag har hört berättas från Almedalsveckan att Vårdval Stockholm var uppe till diskussion även i seminarier när Vårdval Stockholm inte fanns på agendan. Det är lite intressant att intresset för vad som händer i Stockholm har så stor betydelse för vårddebatten i allmänhet. Anledningen tror jag är att man erfarenhetsmässigt vet att reformer på borgerligt initiativ ofta leder till reformer i flera, för att inte säga flertalet, landsting som väljer att följa utvecklingen hos oss. Och då erinrar jag mig ett citat av Ralph Lédel: …”i Stockholm följer vi inte utvecklingen, vi leder den…”

”Socialdemokraterna publicerar…”
I veckan läste jag i Aktuellt i politiken (s), att en krönikör påstår att anledningen till att Capio AB, Carema och några andra privat ägda vårdbolag gör vinst är ”guldkantade avtal” med borgerligt styrda landsting. Detta påstås utan anspråk på att sakligt leda i bevis. Jag undrar om skribenten över huvud taget har en aning om hur vårdavtalet med Capio St. Göran ser ut i relation till avtalen med landstingets egna sjukhus. Tyvärr behöver inte politiska påståenden ha med sakförhållanden att göra.
Att ägarna till Maria Beroendecentrum drivit en angelägen verksamhet med hög kvalitet i kombination med stora överskott och stora utdelningar till ägarna, baserat på avtal med vårt landsting är den senaste nyheten. Dagens Medicin den här veckan inledde med uppföljare i flera tidningar. Det intressanta med den uppgiften är, tycker jag, att de senaste årens vinster och utdelningar baseras på ett förlängt avtal från den s-ledda majoritetsperioden. Att Dag Larsson (s) tycker illa om det nu, inger ingen respekt för den harmsenhet han känner och ger uttryck för i mediekommentarerna.

Nya Karolinska får en tidplan
Nästa vecka beslutar landstingsstyrelsens FoUU-utskott om en genomförande- och tidplan för arbetet med OPS-upphandlingen för Nya Karolinska. Efter flera års planering, diskussioner, formgivningstävling, etablering av en särskild NKS-förvaltning mm, så är vi nu framme vid den tidpunkt vi behöver lägga beslutsamma planer för genomförandet.
Sjukhuset skall byggas under åren 2011-2014, fram till början av 2011 fortgår planering och upphandling. Beslut om vinnande OPS-konsortium planerar vi till årsskiftet 2009-2010. År 2015, dvs. inflyttningsåret, kommer att behövas för utrustning, tester etc. Som vi nu ser det, så kan det bli invigning och nyttjande nära före jul 2015.

Ett tänkvärt citat:
”Någon har sagt att journalistik är att sålla agnarna från vetet och sedan publicera agnarna."
Alf Martin